Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zdravlje i poljopriveda
  • 29.02.2020. 13:30

Traže naj fit poljoprivrednika odnosno poljoprivrednicu

Najčešći problemi s kojima se poljoprivrednici susreću su mentalne prirode (depresija), izostanak pravilne ishrane te ruralna izolacija. Stoga kampanja širom Velike Britanije ima za cilj ukazati upravo na potrebu dobre psihičke i fizičke kondicije.

Foto: JumpStory
  • 148
  • 28
  • 0

Kampanja najsnažniji/ja poljoprivrednik/ca odnosno ona(j) u najboljoj formi 2020. ili eng. Britain’s Fittest Farmer 2020 za cilj ima podsticanje zdravlja kod poljoprivrednika na nacionalnom nivou.

Radi se o takmičenju koje podstiče fizičko i mentalno zdravlje u zabavnoj i prijateljskoj atmosferi. Takmičenje će se odvijati u četiri runde, a bit će popraćeno nacionalnim medijima kako bi se pažnja posvetila i na zdravlje, medijima zanemarene ljude u ruralnim prostorima.

Budući da poljoprivreda postaje manje fizički zahtjevna i sve više se zasniva na radu u kancelariji i sjedenju u modernim mašinama, važnije je nego ikad prije promovisati tjelesnu aktivnost kako bi poljoprivrednici održavali kondiciju i mentalno zdravlje. Često je i društveno izolovana djelatnost. Stalne promjene na tržištima i sve veći zahtjevi birokracije dodatno izazivaju stres.  Sve nabrojano se negativno prelijeva na zdravlje ljudi.

Kako bi sve rečeno prebacili u pozitivu, poznati britanski agrarni časopis pokrenuo je kampanju "Britain’s Fittest Farmer 2020“. Kampanja je organizovana kao zabavno takmičenje u raznim dijelovima Velike Britanije, a koje će biti medijsko popraćeno.

Uslovi za prijavu

Kako bi se prijavili, kandidati moraju odgovoriti na nekoliko pitanja o tome kako održavaju fizičku kondiciju te na koji način brinu o svom mentalnom zdravlju. Inovativni načini imaju prednosti. Kandidati će morati poslati videozapis ili fotografiju kao dokaz koja pokazuje njihovu fizičku spremnost. Vizualni materijali mogu biti zabavnog karaktera. Na primjer, kandidati se mogu snimiti kako rade sklekove, čučnjeve, kako trče kroz polje, kako se hrvaju s bikovima i sl.

Prijave mogu ispuniti osobe bez obzira u kakvoj su formi. Moraju samo ispuniti propisane uslove o kondiciji i mentalnoj razumnosti. Takođe, kampanja je otvorena kako za ženske tako i za muške kandidate.  

Takmičenje

U prvom krugu svi kandidati koji će ispuniti zahtjeve bit će raspoređeni po regionalnim takmičenjima koja će se održavati tokom marta i aprila 2020. godine. Fizička kondicija i razumnost će se testirati u raznim zabavnim disciplinama. Organizovane će biti kategorije disciplina po masi tijela i polu.

Nakon regionalnih klasifikacija suci će odabrati 10 žena i 10 muškaraca koji će ići na nacionalno takmičenje. Na njemu će imperativ biti stavljen na preispitivanju razumnosti i rješavanju mentalnih prepreka kod poljoprivrednika. A nakon spomenute provjere takmičari će se boriti u raznim fizičkim disciplinama. Prvak i prvakinja će otići kući s novčanom nagradom, besplatnom promocijom poslovanja te s prepoznatljivošću u promovisanju zdravlja kod poljoprivrednika.  

Ciljevi kampanje

Kampanja se odnosi na to da marljivi poljoprivrednici aktivnije razmišljaju o svom zdravstvenom stanju, mentalnom i fizičkom. Cilj je pružiti podršku nerijetko zamornom radu poljoprivrednika kako bi i dalje stavljali hranu na tanjire i brinuli se za sela.

Svi se suočavaju sa stresom na poslu, ali poljoprivrednici su ozloglašeni u razgovaranju o bilo kakvim problemima. Stoga, drugi cilj je prepoznavanje njihovih svakodnevnih izazova, fizičkih i mentalnih, kako bi se otvorio prostor za razgovor.

"Britain’s Fittest Farmer 2020“ ne traži atlete već poljoprivrednike koji su svjesni zdravlja i koji se svojim primjerom trude postizati ravnotežu između stresnog posla i zdravstvenog stanja. Osnovna poruka kampanje je poštovati ih te razumjeti probleme s kojima se susreću.

Koliko je važno zdravlje kod naših poljoprivrednika?

Prema europskoj fondaciji za zaštitu poljoprivrednika 81% mlađih od 40 godina smatra da je zdravlje najveći skriveni problem s kojim se danas suočavaju. Prečesto problemi mentalnog zdravlja i loše fizičko stanje idu ruku pod ruku.

Britanski Fit2Farm u svojim studijima je otkrio kako poljoprivrednici rade u prosjeku 65 sati sedmično dok u većini država normalna radna nedjelja će biti 37 radnih sati. Nadalje, poljoprivrednici koji posjeduju životinje gotovo nikad ne odlaze na odmore. To dodatno dovodi u pitanje fizičko i mentalno zdravlje.

Statističke podatke o zdravlju poljoprivrednika na našim područjima je gotovo nemoguće pronaći. Vjerojatno sami znaju u kakvom je stanju njihova zdravstvena kondicija te kako se brinu o njoj. Poželjno bi bilo sprovesti slična istraživanja i na našim područjima te na temelju njih razviti nužne kampanje o promovisanju važnosti tjelesne aktivnosti i zdravlja u cijelosti.


Tagovi

Zdravlje Takmičenje Poljoprivreda Britanija Izazovi Britain’s Fittest Farmer 2020 Fit2Farm


Autor

Vladimir Miloš

Više [+]

Magistar ekonomije sa specijalizacijom u poljoprivredi. Studirao i radio u Kraljevini Nizozemskoj, radio na mnogim međunarodnim projektima, dobitnik dvije dekanske nagrade, svojevremeno urednik studentskog časopisa "Plug". Poruka: Riskiraj! - Ako pobijediš bit ćeš sretan, a ako ne pobijediš bit ćeš mudriji.

Da li u BIH nedjeljom i državnim praznicima zabraniti radove koji remete javni red i mir?

61


Glasova: 27

Da 44,3%

Glasova: 24

Ne 39,3%

Glasova: 10

Ne zanima me ni rad ni nedjelja 16,4%

Pregled ankete

Pregled ankete

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Ima li ista lakše prodat od peršuna !? 😁