Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Prosvjedi poljoprivrednika
  • 19.10.2015. 13:30

Traktorima pred Vladu TK

Poljoprivrednici TK sa 40-ak traktora su došli pred Vladu TK. Traže oslobođenje plaćanja zakupa državnog zemljišta za 2014. godinu zbog elementarne nepogode, kao i umanjenje cijene zakupa zemljišta za 50 odsto za tekuću 2015. godinu.

Foto: depositphotos.com
  • 63
  • 3
  • 0

Poljoprivrednici Tuzlanskog kantona odlučili su prosvjedom iskazati svoje nezadovoljstvo po pitanju plaćanja zakupa državnog zemljišta. Naime, smatraju da zbog elementarne nepogode 2014. godine trebaju biti oslobođeni plaćanja zakupa državnog zemljišta.

Na svoje probleme poljoprivrednici su nedavno ukazali i putem zahtjeva koji su poslali na sve relevantne adrese, a u kojem traže oslobođenje plaćanja spomenutog zakupa kao i umanjenje cijene zakupa zemljišta za 50 odsto za tekuću 2015. godinu, a kao razlog navode sušu koja je ove godine utjecala na usjeve.

Kako navodi Oslobođenje, poljoprivrednici, osim spomenutih zahtjeva, očekuju i da Tuzlanski kanton za poljoprivredu iz budžeta izdvoji 3,5 posto jer za to postoji i zakonska obaveza. Do sada je Vlada TK iz budžeta za poljoprivredu izdvajala oko tri miliona KM, a prema ovim zahtjevima, taj bi se iznos trebao popeti na oko 10 miliona.

40-ak traktora kao upozorenje

Sa oko 40 traktora pred Vladom TK žele skrenuti pažnju na svoje probleme. Posebno ističu velike probleme koje su zbog elementarne nepogode imali prošle godine, a nisu se ni oporavili kada ih je već ove sezone zadesila velika suša. Ovi poljoprivrednici su prošle godine značajna sredstva, većinom iz kredita, izdvajali za presijavanje zemlje, neki i po tri puta, pa sada više nemaju prostora za nastavak proizvodnje, a dugovi se samo gomilaju. Sada se već ozbiljno nameće pitanje njihova opstanka na tržištu.

Ili razgovor ili blokada saobraćaja

Od premijera Gutića očekuju razgovor, ali i razumijevanje za njihove probleme te početak njihova rješavanja. Većina ovih ljudi već se godinama bavi poljoprivredom i upravo se na tom vidu proizvodnje temelji njihova i egzistencija njihovih obitelji. Dovođenjem u pitanje njihovog opstanka, otvaraju se mnogi drugi problemi koji će uslijediti. Ukoliko ne dođe do dogovora, spremni su na blokadu sabraćaja.

Poljoprivrednici su danas pružili podršku radnicima Tvornice transportnih uređaja, koji su također prosvjedom i kratkom blokadom saobraćaja upozorili na svoje zahtjeve koji se tiču uvezivanja radnog staža, materijalno zbrinjavanje radnika, ali i vanrednu sjednicu skupštine TK za razmatranje ovih problema.

Foto: depositphotos.com; vverve


Tagovi

Poljoprivrednici Tuzlanski kanton Prosvjedi Nezadovoljstvo Zakup državnog zemljišta Cijena zakupa Budžet za poljoprivredu Vlada TK Elementarne nepogode Suša Blokada saobraćaja

Šta će prilagođavanje EU zakonodavstvu značiti za sektor mljekarstva BiH?

24

  • 26.03.2024. - 12.04.2024.

Glasova: 13

Katastrofu, propast ćemo! 54,2%

Glasova: 7

Prosperitet, bit će nam bolje 29,2%

Glasova: 2

Sve će biti isto 8,3%

Glasova: 2

Ne zanima me ni EU, ni mljekarstvo 8,3%

Pregled ankete

Pregled ankete