Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Smrtni ishod
  • 28.03.2024. 18:00

Tragedija: Bračni par skuhao juhu od mrazovca - mislili su da je srijemuš

Koliko opasno može biti nepoznavanje biljaka i njihovo branje, pokazuje primjer bračnog para iz Austrije

Foto: Depositphotos/rdonar
  • 780
  • 101
  • 0

Dolaskom proljeća mnogi će se zaputiti u šume gdje raste samonikla biljka srijemuš kojeg nazivamo i divlji ili medvjeđi luk. Ukusni i sočni zeleni listovi koriste se svježi u salatama ili se od njih spremaju umaci, juhe i druga jela. 

No, s korištenjem ove biljke treba biti vrlo oprezan jer, ono što zvuči bezopasno može biti kobno ako dođe do toga da ga zamijenite s drugim, vrlo sličnim, a po zdravlje i život opasnim biljkama.

Smrtni ishod 

Upravo se to dogodilo u Austriji - tragedija u kojoj je nastradao stariji bračni par. U šumi su nabrali biljku za koju su vjerovali da je srijemuš te od njega napravili juhu. No, riječ je bila o mrazovcu koji je vrlo opasan po zdravlje, piše Agrarheute

Samo nekoliko sati nakon konzumiranja su hospitalizirani, a par dana kasnije, završilo je tragično, sa smrtnim ishodom bračnog para. 

Razlika između srijemuša i mrazovca

Obje biljke rastu na sličnim mjestima - ali je mrazovac vrlo toksičan za ljude. Kako objašnjava bavarski Crveni križ, čak i jedenje jednog lista može biti smrtonosno.

Savjeti za razlikovanje:

  1. Srijemuš ima jak miris bijelog luka dok mrazovac nema.
  2. Srijemuš ima kopljaste, sjajne listove na zasebnim stapkama, a mrazovac tamnije i deblje listove koji su povezani u krug 

Srijemuš možete uzgojiti i u bašči, a kod branja budite jako oprezni!

Također, sličan je listovima đurđice i čemerike. 

Ako ne poznajete dovoljno dobro ove biljke, najbolje je ne upuštati se u branje.


Tagovi

Divlji češnjak Medvjeđi luk Tragedija Juha Austrija Mrazovac Otrovna biljka Srijemuš


Autorica

Suzana Jović

Više [+]

Magistra nutricionizma i znanosti o hrani. Ljubiteljica hrane i zaljubljenica u prirodu. Rado potiče svijest o važnosti pravilne i zdrave prehrane.