Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Svjetska proizvodnja hrane
  • 11.01.2020. 16:30

Tko su najveći proizvođači poljoprivrednih proizvoda u svijetu?

Kina je zemlja koja je u 2019. godina proizvela najviše hrane u svijetu. No, SAD je u tome daleko učinkovitiji.

Foto: Pixabay/stanvpetersen
  • 471
  • 34
  • 0

Osim pitke vode, pristup hrani glavna je briga stanovništva na Zemlji. Baš je zbog toga razloga poljoprivreda jedna od najvećih i najznačajnijih industrija na svijetu. Produktivnost u poljoprivredi važna je ne samo za trgovinsku ravnotežu, već i za sigurnost i zdravlje stanovništva.

Sjedinjene Američke Države, Kina i Indija najveći su proizvođači poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda u svijetu, razmjenjujeći prvo, drugo i treće mjesto iz godine u godinu, a u 2019. godini iza njih našao se Brazil. Kina i Indija prema podacima Investopedia najveći su i svjetski potrošači hrane, no s obzirom na brojnost njihove populacije taj pokazelj uopće nije iznenađujući.

Kina ima najviše radne snage, a Amerika najučinkovitiju proizvodnju

Kina je najveći proizvođač, uvoznik i potrošač hrane, a posjeduje i najveću zaposlenost ljudi u toj proizvodnji, oko 315 miliona radnika. Vjerojatno neće iznenaditi činjenica da je Kina vodeći svjetski proizvođač riže, ali također je prva u proizvodnji pšenicepovrća od kojih se najviše ističu kupus i luk. Zemlja proizvodi 18,52%  hrane od ukupne količine u svijetu.

Indija se smjestila na drugo mjesto, no zanimljivo je to da proizvodi duplo manje hrane u odnosu na Kinu, a pokriva 10,04 % ukupne proizvodnje. Zemlja je najveći proizvođač prosa, a nakon njega najviše se uzgaja šećerna trska, ječam, raž i grah.

Odmah iza Indije na listi su se našle Sjedinjene Američke Države. Nijedna zemlja ne proizvodi tako učinkovito hranu kao ova svjetska velesila, a s duplo manje radne snage nego Kina. Proizvodnja pokriva 10,01% , a najviše se proizvodi kukuruz, soja i pšenica, piše beef2live.com.

Brazil pokriva 9% od ukupnog izvoza, a najmanje 31% površine koristi se za obradu, uglavnom za proizvodnju kave, šećerne trske, soje i kukuruza. Zahvaljujući toploj klimi glavni je proizvođač naranči, ananasa, papaje i kokosa. Također, značajan je proizvođač govedine.

Afganistan proizvodi najmanje hrane

Neprestalni ratni sukobi u kombinaciji s lošim klimatskim promjenama doveli su ovu zemlju do samoga dna u proizvodnji hrane. 2018. godina bila im je jedna od najgorih jer je zemlju zadesila dugotrajna suša koja je oštetila 60% cjelokupnog uroda. Iako su mislili da će se uspjeti oporaviti, u 2019. godini to se nije dogodilo, a poražavajuća je i brojka kako čak 14% stanovništva gladuje, navodi Concernusa.


Tagovi

Proizvodnja hrane Kina Indija SAD Brazil Afganistan


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.