Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Predsjednički izbori
  • 16.09.2016. 08:00

Tko je bolji za poljoprivredu, Hillary ili Trump?

Ni Hillary Clinton ni Donald Trump nisu preglasni kada se priča o poljoprivredi, ali puno se može zaključiti iz njihovih programa o onome što bi mogla biti budućnost američkog agrara.

Foto: hillaryclinton.com
  • 146
  • 6
  • 0

Hrana i poljoprivreda nisko su na ljestvici prioriteta američkih birača, kako su nedavno pokazale ankete. No, poljoprivredna politika dio je važnih segmenata koji su biračima itekako bitni dok razmišljaju za koga će glasati na skorašnjim predsjedničkim izborima u SAD-u. Poljoprivreda je povezana i sa zdravstvom, imigracijom i ekonomijom, piše modernfarmer.

Da poljoprivreda nije tema od kojih se većini zijeva, dokazao je modernfarmer izloživši glavna mišljenja o njoj najvećih protivnika ovih izbora. Poljoprivreda je temelj društva, a glasači bi trebali biti upućeni u to kako će prijedlozi kandidata utjecati na tu granu gospodarstva.

Ni Hillary Clinton ni Donald Trump nisu preglasni kada se priča o poljoprivredi, ali puno se može zaključiti iz njihovih programa o onome što bi mogla biti budućnost američkog agrara.

Lokalni i regionalni prehrambeni lanci

Trump je nedavno objavio listu poljoprivrednih savjetnika koji prikazuju živopisnu sliku o poljoprivredi pod njegovom vladavinom. Na njoj je 65 imena odvjetnika, senatora, guvernera i izvršnih direktora koji su na neki način povezani s poljoprivredom. Može se reći da Trumpov tim podupire više intenzivne proizvodne sustave nego "seljačke tržnice".

Za razliku od Trumpa, Clinton ima "plan za ruralnu Ameriku", što uključuje povezivanje i izgradnju lokalnih distribucijskih sustava od polja do stola, što ide u korist malim proizvođačima. Predlaže se i direktna prodaja sa farmi lokalnim školama, vrtićima, bolnicama.

Organska proizvodnja u SAD-u

Trump, kao veliki ljubitelj "brze hrane" čini se, nema namjeru podupirati razvoj organske poljoprivrede, a glasači su u strahu i od ekspanzije korištenja kemijskih sredstava. Malo je u javnosti poznato da je i Clinton imala mali organski vrt u dvorištu Bijele kuće te da je pobornica zdrave prehrane.

Imigranti i poljoprivreda

Trumpov stav prema imigrantima je kratak i jasan: deportirati ilegalne imigrante i zabraniti im povratak u zemlju. No još nije objasnio kako će to utjecati na razvoj poljoprivrede s obzirom na jeftinu radnu snagu. Neki ga zbog ove namjere kritiziraju i boje se da bi moglo doći do nedostatka hrane ili rasta cijena hrane.

Clinton, s druge strane prepoznaje imigrante kao vrijedne radnike koji igraju kritičnu ulogu u ekonomiji, ali i poljoprivredi. Ona planira pronaći način za ostanak ilegalnih imigranata u zemlji i legalizaciju njihovog statusa.

GMO i označavanje proizvoda

Trump ne podupire obilježavanje hrane koja sadrži GMO. Sudeći prema njegovoj naklonosti prema agrobiznisu, pretpostavlja se da neće biti ograničenja u upotrebi biotehnologije u poljoprivredi.

Clinton podupire označavanje hrane GMO podrijetla, ali nije izrazila nikakvu zabrinutost oko upotrebe biotehnologije u razvoju agrara.

Uvjeti za radnike u poljoprivredi

Trump nije iskazao svoje mišljenje kada se govori o uvjetima rada u poljoprivredi. Međutim u njegovoj prošlosti ima mnogo primjera izbjegavanja plaćanja ugovorenih usluga i protiv njega se vodi mnogo tužbi.

Clinton se pak zalaže za minimalnu plaću sezonaca od 15$/h, a podupire i zakon o regulaciji prekovremenih sati sezoncima.

Prava životinja

Trumpovi sinovi koji su ujedno i njegovi glavni savjetnici poznati su po svojem hobiju - trofejni lov u Africi. Ostatak samo možemo pretpostaviti.

Clinton ima cijeli dijapazon mjera posvećenih zaštiti životinja i humanom postupanju na farmama te smanjenju upotrebe antibiotika u uzgoju životinja. Kao senatorica, zalagala se za ukidanje upotrebe pilića tretiranih terapeutskim antibioticima u školskim kuhinjama. Iako se čini kako prema svim navedenim činjenicama Hillary može bolje doprinijeti poljoprivredi SAD-a, svjedoci smo i tome da politika nije uvijek takva kakvom se čini.

Foto: hillaryclinton.com


Izvori

ModernFarmer


Tagovi

Poljoprivreda SAD Hillary Clinton Donald Trump


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."

Da li u BIH nedjeljom i državnim praznicima zabraniti radove koji remete javni red i mir?

68


Glasova: 31

Da 45,6%

Glasova: 26

Ne 38,2%

Glasova: 11

Ne zanima me ni rad ni nedjelja 16,2%

Pregled ankete

Pregled ankete