Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Cijene u Albaniji
  • 30.09.2023. 13:30

Tirana "zapaprila" cijene: Kilogram jabuka do 7 KM, a litar mlijeka do 9,60 KM

U BiH se iz Albanije najviše uvozi paradajz, paprika i krastavac. Provjerili smo kakve su cijene kod njih.

Foto: Bojan Kecman
  • 440
  • 48
  • 0

Albanija je, za razliku od mišljenja većine, zemlja koja krupnim koracima grabi naprijed u sektoru poljoprivrede, iako udio poljoprivrede u BDP-u zemlje iznosi visokih 20%.

Površina države je nešto više od 28.000 kilometara kvadratnih, sa nešto više od 600.000 hektara oranica.

Uvozi se u BiH

Prosječna plata je 600 eura. Iako se i dalje mogu vidjeti sela u kojima vam se čini da je vrijeme stalo, glavni grad Tirana, kao i ostali veći u ovoj državi od skoro tri miliona stanovnika, ubrzano se razvijaju zahvaljujući zapadnom kapitalu, najviše iz Italije, Njemačke i Turske.

Razvija se i poljoprivreda, naročito voćarska i povrtarska proizvodnja, pa se posljednjih godina dešava da pojedine kompanije, odnosno, tržni centri iz BiH, povrtarske proizvode po povoljnim cijenama, nabavljaju iz Albanije. Najviše se uvozi paradajz, paprika i krastavac.

Cijene mlijeka i jogurta slične - od 3,50 do 9,60 KM

S druge strane, cijene povrća, voća, mlijeka i jaja, u tržnim centrima u Albaniji, uglavnom, nisu niske. Jedna konvertibilna marka iznosi oko 55 albanskih leka. Generalno gledajući, cijene mnogih proizvoda nešto su više ili su iste u odnosu na BiH.

Tako se za mlijeko, u zavisnosti od procenta mliječne masti, u tržnom centru u centru Tirane, treba izdvojiti od 179 do 519 leka, odnosno 3,30 pa do čak 9,60 KM za organsko mlijeko. Slične cijene su i za jogurte. Jaja, pakovanja od 10 komada su od 5,50 do 6 KM, a sirevi od 5,30 do 38 KM po kilogramu.

Skuplje voće

Jabuke, sorta starking košta oko pet maraka po kilogramu, Greni smit oko 3,50 KM,  Royal Gala 6 KM, a zlatni delišes više od 7 KM, što je znatno više nego kod nas. Što se tiče krušaka, najpopularnija sorta je Santa marija, koja se uvozi iz Italije i za nju je potrebno izdvojiti oko 5 KM/kg.

Zlatni delišes znatno skuplji nego kod nas

Ni povrće nije jeftino, ali su cijene približnije cijenama u BiH. Paradajz je oko 2,5 KM,  patlidžan 3 marke, šeri u pakovanjima od 0,4 do 0,6 kilograma je od pet do šest maraka, tikvice su 2,50 marke. Paprike su oko 5 maraka, krastavac oko 3, ljubičasti luk oko 4, a krompir oko 7 maraka.


Fotoprilog


Tagovi

Albanija Tirana Cijene hrane Jaja Jogurt Mlijeko Voće Povrće Albanski lek


Autor

Bojan Kecman

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede, specijaliziran za integralnu i ekološku proizvodnju i zaštitu voća i povrća. Također se bavi voćarstvom, uzgaja kruške, šljive i crveni ribizl.