Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Poplave u Italiji
  • 18.05.2023. 15:00

Teško stanje i u Italiji: Uništeni vinogradi, bujica nosi usjeve paradajza, žitarica

Poplave, klizišta i blatnjave bujice u Italiji odnose ljudske živote. Šteta u poljoprivredi procijenjena je na više od šest milijardi eura

Foto: FB/Nicola Fratoianni
  • 80
  • 18
  • 0

Veliko nevrijeme, jaki pljuskovi praćeni gradom već danima haraju Italijom. Najviše je pogođeno područje Emilia Romagna gdje je devet osoba smrtno stradalo, a najmanje 13.000 evakuisano, izvještava RaiNews. Nakon poplava, pokrajina strahuje od klizišta i bujica blata.

Rezultat poplava su 23 poplavljene rijeke, 280 klizišta i preko 400 puteva. Pogođena je 41 opština i raseljeno je više od 20.000 ljudi iz oblasti Bologna, Forli-Cesena i Ravenna. U pojedinim krajevima je za 36 h palo više kiše nego što je prosjek za cijeli mjesec maj. U oblasti Bologne srušen je most Motta.

Ogromne štete u poljoprivredi

Podaci poljoprivredne udruge Coldiretti, pokazuju da je pogođeno veliko područje poluotoka. Očekivalo se da kiša obnovi zalihe vode poslije dugog sušnog perioda, ali su došle jake oluje s obilnim padavinama i nanijele neprocjenjivu štetu na poljima. Pogođeni su usjevi žitarica, uljarica, plantaže voća, povrća, maslina, vinove loze, stočarske farme.

Dodatno problem pogoršavaju klizišta. Suho zemljište ne može apsorbovati ogromne količine vode. Padavine u obliku grada nanijele su nepopravljivu štetu ozimim usjevima koji su u fazi formiranja roda.

Nevrijeme nije poštedjelo ni Toskanu, naročito područje Chianti, centar vinogradarskog područja. Osim vinograda uništeni su usjevi povrća. U oblasti Groseta divlja bujica je odnijela sve na šta je naišla, zajedno sa biljkama paradajza, zelene salate i tikvica, i sistem za navodnjavanje.

U Venetu je veliki rizik od pojave truleži, plijesni i drugih oboljenja koja prate višak vlage, dok je u Lombardiji usporen razvoj dinja i lubenica. Odložena je sadnja paradajza u Pulji, što je povećalo troškove proizvodnje za 30 posto. Štete u 2023. mogle bi da pređu šest milijardi eura koliko je procijenjeno za prošlu godinu.

Opasnost ne prestaje 

Za danas se ne očekuju obilne padavine, ali opasnost ne prestaje. Potvrđeno je crveno upozorenje za riječne poplave i klizišta širom Romagne, u ravnici Bolognese i Modena, kao i u planinskim područjima centralne Emilie i Bologne.

Narandžasto upozorenje je za dolinu i obale Ferrare. U svim oblastima su zatvorene škole. Zbog nastale situacije otkazan je Grand Prix Formule 1. Voda je prodrla na staze. Opštinske vlasti u Raveni su zatražile od stanovništva da se popnu na više spratove zbog novih poplava.


Tagovi

Italija Poplave Poplave u Italiji Emilia Romagna Štete u poljoprivredi Bujice Klizišta


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.