Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Financial Times
  • 30.05.2016. 12:00

Tešanj, Teslić i Žepče hit regije Evrope!

Općine Tešanj, Žepče i Teslić Financial Times svrstao je među deset regija u kategoriji najboljih investicijskih lokacija u Evropi po troškovnoj učinkovitosti!

Foto: Opcina Tesanj, bear.ba, Facebook
  • 1.638
  • 71
  • 0

Financial Times svrstao je općine Tešanj, Žepče i Teslić među deset regija u kategoriji najboljih investicijskih lokacija u Evropi po troškovnoj učinkovitosti!

Ekonomski uspon triju općina

Glavni kriteriji kojima su se vodili ocjenjivači, kako prenosi dnevno-list.ba, su ekonomski potencijal, omjer ulaganja i troškova, ljudski potencijali, infrastruktura, kvaliteta života i prijateljsko poslovno okruženje. Ekonomski uspon triju susjednih općina počeo je prije nekoliko godina i danas prednjače u BiH po stalnom razvoju i privlačenju inozemnih investicija.

Općina Teslić

Primjerice, samo u ovoj godini u Tesliću za poticaje u gospodarstvu i poljoprivredi iz općinskog proračuna bit će investirano oko milijun maraka. Tešanj je čudo za sebe. Poduzeća iz Tešnja svoje proizvode izvoze u 60 država, a godišnje se u prosjeku realizira oko 90 milijuna novih investicija!

Ekonomski uspon triju susjednih općina počeo je prije nekoliko godina i danas prednjače u BiH po stalnom razvoju i privlačenju inozemnih investicija.

Ni Žepče, koje se nalazi na desetom mjestu u svijetu po proizvodnji malina, ne posustaje. Samo u posljednje dvije godine u Žepču je otvoreno deset novih tvrtki sa inozemnim kapitalom, a investitori su iz Njemačke, Švedske, Hrvatske, Turske, Norveške i Italije.

Business Excellence Area

Općina Tešanj

Tri susjedne općine osnovale su i Business Excellence Area (Bear) Teslić-Tešanj-Žepče kojemu je zajednički cilj privući investitore i razvijati svoje području. Kako navode na stranici bear.ba, raspoloživo poljoprivredno zemljište, geografski položaj i klimatski uvjeti koji karakterišu područje Teslića, Tešnja i Žepča izrazito pogoduju razvoju poljoprivrede i prehrambene industrije, te posebno proizvodnji zdrave hrane.

Očuvana i nezagađena prirodna bogatstva Teslića idealna su za ulaganje u proizvodnju hrane u organskom konceptu, a postoji i veliki potencijal za proizvodnju prvoklasnog voća u velikim količinama, ulaganje u plantaže, hladnjače, te pogone za preradu i sušare. Veliki broj muznih grla i duga tradicija proizvodnje ostavlja dosta prostora za brendiranje lokalnih mliječnih proizvoda.

Tešanj raspolaže sa izvrsnim uslovima za ulaganje u prehrambeni sektor, a posebno u konditorske i mesne proizvode, te flaširanje vode i ostalih vrsta pića. Iako je poljoprivreda bila tradicionalna grana u razvoju općine Tešanj u posljednjih par godina je svrstala ovu općinu među lidere uz već pomenute mineralne vode u proizvodnji i preradi: pripremljene hrane, keksa, gljiva, pilećeg mesa, sira, tjestenine i pekarskih proizvoda i dr.

Ekološka proizvodnja hrane

Dvije trećine, od ukupno 282,29 km², na kojima se prostire općina Žepče, sačinjeno je od obradive površine i voćnjaka, pa razvoj poljoprivredne proizvodnje i prehrambene industrije, posebno u segmentu proizvodnje zdrave hrane i stočarstva predstavlja veliki potencijal za investiranje.

Općina Žepče

Većina poljoprivrednih površina više od 15 godina nisu kemijski tretirane te su stoga izrazito pogodne za ekološku proizvodnju hrane. Voćarstvo je grana poljoprivrede koja se na području općine Žepče svake godine sve više intenzivira.

Najzastupljeniji su zasadi jabuke, šljive i kruške, a posljednih godina malina preuzima vodeću ulogu sa preko 500 ha podignutih zasada. Polako se uvode i druge vrste jagodičastog voća kao što su kupina, borovnica i jagoda.

Foto: Opcina Tesanj, bear.ba, Facebook


Tagovi

Financial Times Najbolja investicijska kategorija Općina Tešanj Teslić Žepče


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirani agronom s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub i donosi najnovije vijesti iz svijeta poljoprivrede.

Šta će prilagođavanje EU zakonodavstvu značiti za sektor mljekarstva BiH?

24

  • 26.03.2024. - 12.04.2024.

Glasova: 13

Katastrofu, propast ćemo! 54,2%

Glasova: 7

Prosperitet, bit će nam bolje 29,2%

Glasova: 2

Sve će biti isto 8,3%

Glasova: 2

Ne zanima me ni EU, ni mljekarstvo 8,3%

Pregled ankete

Pregled ankete