Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Državno zemljište
  • 06.11.2018. 18:15

Talijani odlučili riješiti problem iseljavanja sa sela i pad nataliteta

Vlada je predložila da se porodicama koje se odluče na treće dijete ponudi državno poljoprivredno zemljište.

Foto: Pixabay / kordi_vahle
  • 230
  • 14
  • 0

Kako su Talijani odlučili da riješiti problem iseljavanja sa sela i pad nataliteta? Vlada je predložila da se porodicama koje se odluče na treće dijete ponudi državno poljoprivredno zemljište. Cilj je da se ohrabri socio-ekonomski razvoj ruralnih sredina i da se istovremeno podrži porodicu.

Kako prenosi Euractiv, polovina parcela koje bi išle u raspodjelu nalazi se na poljoprivrednom zemljištu u vlasništvu države i nije za korištenje u druge svrhe, dok drugu polovinu čini napušteno i neobrađivano zemljište u regionima na jugu Italije. Sve je još uvijek u fazi prijedloga, a za provođenje te politike bit će donijeta posebna uredba.

"Ideja povratka zemlji doživjela je renesansu u Italiji, posebno među mladima. Cilj mjere je da pomogne ljudima koji se žele baviti poljoprivredom da dođu do zemlje. U Italiji ima premalo djece i ta mjera treba pomoći da se trend preokrene. Zbog toga Ministarstvo želi pružiti doprinos ohrabrujući, posebno u seoskim srediama, rađanje djece", rekao je ministar poljoprivrede Gian Marco Centinaio.

Broj rođenih u Italiji u 2017. bio je na rekordnom minimumu od samo 458.141 , za 2% manji nego 2016.

Raspodjela bi trajala najmanje 20 godina

Raspodjela poljoprivrednog zemlišta potrajala bi najmanje 20 godina i odnosila bi se samo na porodice sa trećim djetetom rođenim 2019, 2020. ili 2021. Postoji slaba mogućnost i da zemlju besplatno dobiju i neke od 4,2 miliona porodica sa jednim djetetom - ako sada dobiju blizance ili jedno dijete 2019. i još jedno do kraja 2021. 

Prijedlog bi se odnosio i na strance koji žive u Italiji najmanje deset godina, jer bi u suprotnom bila dovedena u pitanje ustavnost mjere. Udio rođenih iz grupe nedržavljana Italije u ukupno rođenim porastao je na gotovo 15% u 2012. sa gotovo 5% u 2000.

Poljoprivrednici: Dobra ideja za nove generacije

Vodeće udruženje poljoprivrednika Coldiretti čini pola miliona poljoprivrednika. Oni procjenjuje da se poljoprivredno zemljište u vlasništvu države prostire na pola miliona hektara od gotovo 13 miliona hektara površine koja se koristi u Italiji. Vrijednost se procenjuje na 9,9 milijardi eura, a prosječna cijena hektara u Italiji je 20.000 eura.

"To je plodna zemlja, ali se najveći dio ne koristi dovoljno, jer nedostaje preduzetničko upravljanje sposobno da poboljša iskorištenost. Davanjem te zemlje poljoprivrednicima, država bi se oslobodila troškova i, prije svega, to bi bilo dobro za nove generacije kojima je slaba dostupnost zemlje za obradu jedna od glavnih prepreka za ulazak u poljoprivredni sektor", navode u udruženju.

Opozicija: Neo-srednjovekovni predlog

Opozicija kritikuje ovaj prijedlog, rekavši da se radi o "neo-srednjevekovnoj" inicijativi. "Politike koje podržavaju natalitet i porodicu su dobrodošle, ali bi bilo bolje da Italija primjeni mjere pravnog poretka u okviru evropskih socijalnih prava, poput odsustva za majke i očeve", rekao je talijanski senator Gianni Pittella.

Matteo Di Paolo, kooridator stranke +Europa Emme Bonino tvrdi da umjesto da se foukusira na slabu produktivnost poljoprivrede, Vlada Italije razmišlja da pravi male farme a onda, kada se ispostavi da talijanski proizvodi nisu konkurentni, traži protekcionističke mjere.


Izvori

EurActiv.rs


Tagovi

Italija Natalitet Poljoprivredno zemljište Coldiretti Gian Marco Centinaio


Autorica

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Tko smije taj može, tko ne zna za strah, taj ide naprijed.

Da li u BIH nedjeljom i državnim praznicima zabraniti radove koji remete javni red i mir?

24


Glasova: 7

Da 29,2%

Glasova: 12

Ne 50,0%

Glasova: 5

Ne zanima me ni rad ni nedjelja 20,8%

Pregled ankete

Pregled ankete