Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Mehanizacija
  • 06.10.2020. 18:00

Takmičili se DOT i mašina za oranje stara 102 godine - učinkovitost neuporediva

Dok su nove mašine snažnije, brže, učinkovitije, a neke obavljaju posao i same, bez vozača, njihova najveća mana je cijena koje je još uvijek nedostižna za brojne poljoprivrednike koji na svojim farmama imaju i traktore stare preko 20 i više godina.

Foto: Printscreen Linkedin/Chris Morson
  • 194
  • 49
  • 0

"Koliko je ovo cool. Nevjerovatno je koliko su se mašine promijenile posljednjih 100 godina", napisao je Chris Morson, regionalni direktor prodaje u kompaniji Raven Industries u opisu videa na Linkedinu u kojem se 102 godine star traktor takmiči u oranju sa DOT-ovom grdosijom.

I dok će neki na prvu odmah reći da mu mali zeleni nije ni do koljena, nas je ipak začudila njegova snaga i izdržljivost. U jednom trenutku čak je i prestigao svog suparnika, a nekima nije ni promaklo da je bolje prevrtio tlo. 

Ali da se ne varamo, Morson je nakon brojnih komentara istakao kako je DOT-u prilagođena brzina i dubina oranja kako bi takmičenje bilo fer.

Neuporediva učinkovitost, ali cijena...?

Dok su nove mašine snažnije, brže, učinkovitije, a neke obavljaju posao i same, bez vozača, njihova najveća mana je cijena koje je još uvijek nedostižna za brojne poljoprivrednike koji na svojim farmama imaju i traktore stare preko 20 i više godina.

Takođe, dovedena je u pitanje i njegova dugotrajnost.

"Trenutno je impresivan i sigurno ima velik potencijal, ali da budem iskren, za 100 godina zeleni će i dalje raditi. Mislite li da će tehnološki div trajati duže od jednog mobitela", pitao je u komentau Michael Agner.

Dolazi četvrta poljoprivredna revolucija - ko će od nje imati koristi?

"Moj bi djed ostao zapanjen kad bi vidio ovo, a bome i ja sam. Nisam sasvim siguran u dugoročne implikacije u vezi sa sve većim oslanjanjem na vještačku inteligenciju. Međutim, ovo je nevjerovatna demonstracija koja nam pokazuje koliko smo napredovali kroz vijek", komentarisao je Gordon Wyatt.

Ali ima i onih koji su stali na stranu inovacijama i poželjeli jednog takvog na svome polju. 

"Ovo je super. Jedva čekam da ih počnem viđati i na terenu. Ovakva mehanizacija sigurno će promijeniti način na koji poljoprivrednici rade svoj svakodnevni posao", poručila je Megan Evans u komentaru ispod Morsonove objave. 

Tačniji i pažljiviji od bilo kojeg čovjeka?

Inače, DOT mašina samostalno izvršava zadatke. Farmer pomoću kompjuterskog programa generira plan puta za svako polje. Jednom kada se učitaju informacije, potrebno je samo 15-ak sekundi da se taj plan razvije na softveru. Svakako ga mora odobriti poljoprivrednik i može se u bilo kojem trenutku izmijeniti kako bi udovoljio promjenjivim uslovima na terenu.

Koristi senzore kratkog i dugog dometa za otkrivanje prepreka kao što su ljudi, stoka, kućni ljubimci ili drugi usjevi te bilo što nepoželjno što mu se nađe na putu. Ako mašina prepozna kakvu sigurnosnu barijeru ili odstupi od plana puta, odmah se zaustavlja, upozorava operatera i čeka sljedeću naredbu.

Sve u svemu, mišljenja su podijeljena. Svakako će nova tehnologija više biti zanimljiva mlađim poljoprivrednicima, posebno zato jer i Europska unija sve više potencira digitalizaciju ovog sektora. 

Pogledajte video i procjeniti i sami efikasnost ove dvije mehanizacije:


Tagovi

Traktor DOT Chris Morson Takmičenje Oranje


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.

Šta će prilagođavanje EU zakonodavstvu značiti za sektor mljekarstva BiH?

17

  • 26.03.2024. - 12.04.2024.

Glasova: 10

Katastrofu, propast ćemo! 58,8%

Glasova: 5

Prosperitet, bit će nam bolje 29,4%

Glasova: 1

Sve će biti isto 5,9%

Glasova: 1

Ne zanima me ni EU, ni mljekarstvo 5,9%

Pregled ankete

Pregled ankete

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Kompanija Volkswagen oborila je novi rekord u prodaji. I ne, ne radi se o automobilima. Riječ je o njihovoj poznatoj curry kobasici.  Tako je u 2023. godini prodano je 8,33 milijuna kobasica, uključujući sve varijante. To je oko 400.000 viš... Više [+]