Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Dostupnost hrane
  • 16.10.2022. 07:30

Svjetski dan hrane: Najteže pogođeni siromašni u ruralnim sredinama

Proizvodimo dovoljno hrane da prehranimo sve ljude, ali njena dostupnost nije zadovoljavajuća

Foto: Depositphotos/weyo
  • 105
  • 62
  • 0

Svjetski dan hrane se obilježava od 1945. godine na inicijativu Organizacije za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih nacija (FAO). Ove godine će se 16. oktobra milioni ljudi širom svijeta okupiti na maratonima, izložbama, koncertima i marševima kako bi obilježili ovaj dan. U raznim događanjima učestvuje preko 150 država.

Više od svečanosti

Tema ovogodišnjeg obilježavanja je "Nikoga ne zapostaviti". Cilj je da se podigne svijest da milioni ljudi širom svijeta ne mogu sebi priuštiti zdravu hranu, što ih dovodi u veliki rizik od prehrambene nesigurnosti i pothranjenosti.

Proizvodimo dovoljno hrane da se prehranimo svi na planeti, ali je problem njezin pristup i dostupnost. To ometaju višestruki izazovi uključujući pandemiju Covid-19, trenutni sukobu u Ukrajini, klimatske promjene, nejednakost, rastuće cijene i međunarodne tenzije. Dodatni je problem što preko 80 posto siromašnih živi u ruralnim sredinama i njihovi životi zavise od poljoprivrede i prirodnih resursa. Oni su najteže pogođeni prirodnim, kao i katastrofama koje su rezultat ljudskog faktora.

Hrane ima, ali nije svima dostupna (Foto: M.C.Celić)

Klima se mijenja

Proizvodnja i distribucija hrane su pod stalnim promjenama klime. Aktivnosti UN-a pružaju edukaciju pojedincima o načinima na koje mogu promijeniti jednostavne dnevne navike i odluke koje utiču na ovaj sektor.

"Suočeni s globalnim krizama, globalna rješenja potrebna su više nego ikada. Težeći boljoj proizvodnji, prehrani, okolišu i životu, možemo transformirati poljoprivredno-prehrambene sustave, ići naprijed implementacijom održivih i holističkih rješenja koja razmatraju dugoročni razvoj, uključiv gospodarski rast i veću otpornost", poručuju u UN-u. 

Poručuju kako vlade, privatni sektor, akademska zajednica, civilno društvo i pojedinci trebaju biti solidarni kako bi svi ljudi imali pravo na hranu, mir i jednakost. 


Tagovi

FAO Svjetski dan hrane Hrana Dostupnost hrane Glad


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.