Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Tržište đubriva
  • 23.01.2023. 18:00

Svjetske cijene đubriva padaju - šta se očekuje u prvoj polovini godine?

I dalje se slabo prodaju jer poljoprivrednici izbjegavaju da se izlažu visokim troškovima dok su cijene njihovih proizvoda neizvjesne

Foto: Depositphotos/fotokostic
  • 702
  • 62
  • 1

Cijene đubriva padaju u svijetu, a isto se dešava u Evropi. Primjerice, u njemačkim uvoznim lukama od novembra 2021. godine cijene uree, kalcij amonij nitrata (KAN) i fosfornog đubriva su prošle turbulencije na tržištu i sada su skoro iste, piše Agrarheute. Zanimljivo je da su ondje za kalijeva ostale nepromijenjene, ali su pale na svjetskom tržištu.

Azotna jeftinija, ali ne padaju cijene za kalij i fosfor

Cijene azotnih su padale i posljednjih deset dana kupovina je ograničena, a manja je i cijena prirodnog gasa u Evropi što je smanjilo troškove proizvodnje. Trend pada bilježe i one za fosfat u sjevernoj Africi, dok su za dijamonijev fosfat (DAP) u Americi i Evropi blago porasle. Za potašu u Evropi, koja zavisi od Rusije i Bjelorusije, ostale su visoke, ali su pale u SAD jer su kanadski proizvođači dali znatno jeftinije ponude za Srednji zapad.

U Njemačkoj KAN košta 585 eura po toni što je 30 eura manje nego sredinom decembra i oko 100 €/t manje nego u novembru, što je najniže od novembra 2021. Cijene uree sredinom januara bile su 640 €/t, što je 130 eura manje nego početkom decembra i 190 eura manje nego početkom novembra. Rastvor amonij nitrat uree (AHL) pao je na manje od 590 €/t, skoro 70 eura manje nego početkom decembra.

Njemački farmeri za Kornkali (kalijevo đubrivo premium kvalitete) trenutno moraju platiti 580 eura po toni što je 10 eura više nego na početku decembra, ali više i od novembra. Diamonij fosfat DAP koštao je 790 eura po toni. To je skoro 10 eura manje nego u decembru i oko 105 eura manje nego početkom novembra.

Cijena će nastaviti padati? 

Bloombergov indeks cijena gnojiva u Sjevernoj Americi je prošle sedmice došao na 673 dolara (620,96 eura) za tonu. To je najniži nivo od juna 2021.

"Pad troškova mogao bi da ohrabri poljoprivrednike da ponovo počnu da primjenjuju više đubriva, podstičući proizvodnju, što će pomoći da se smanje troškovi hrane za potrošače koji su takođe pogođeni istorijskom inflacijom", rekao je Aleksis Maksvel, Bloombergov analitičar.

No, ona se globalno i dalje slabije prodaju, jer poljoprivrednici izbjegavaju da se izlažu visokim troškovima dok su cijene njihovih proizvoda neizvjesne.

Zbog niže cijene prirodnog gasa, koji je glavna sirovina za proizvodnju azotnih, očekuje se i pad cijena đubriva u prvoj polovini godine.


Tagovi

Cijene đubriva Cijene uree Cijene amonija Đubrivo Tržište đubriva


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Šta će prilagođavanje EU zakonodavstvu značiti za sektor mljekarstva BiH?

24

  • 26.03.2024. - 12.04.2024.

Glasova: 13

Katastrofu, propast ćemo! 54,2%

Glasova: 7

Prosperitet, bit će nam bolje 29,2%

Glasova: 2

Sve će biti isto 8,3%

Glasova: 2

Ne zanima me ni EU, ni mljekarstvo 8,3%

Pregled ankete

Pregled ankete

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Kompanija Volkswagen oborila je novi rekord u prodaji. I ne, ne radi se o automobilima. Riječ je o njihovoj poznatoj curry kobasici.  Tako je u 2023. godini prodano je 8,33 milijuna kobasica, uključujući sve varijante. To je oko 400.000 viš... Više [+]