Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Francuska
  • 10.10.2017. 15:00

Svaki drugi dan po jedan farmer počinio samoubojstvo?

Samoubojstva su sve češća među francuskim poljoprivrednicima, posebno onima s malih gospodarstava, koji žive jedino od poljoprivrede.

Foto: Bigstockphoto/Zulkiffle Mohd Kassim
  • 197
  • 10
  • 0

Novo istraživanje Francuske službe za javno zdravlje pokazalo je da su samoubojstva u ovoj zemlji češća među poljoprivrednicima nego u ostalom dijelu populacije. Razlozi su pad prihoda i sve više ekoloških propisa.

Financijski rizici i izolacija

Stopa samoubojstava je veća među vlasnicima malih gospodarstava i među farmerima koji žive isključivo od poljoprivrede. "To se objašnjava povećanom osjetljivošću na financijske rizike i većom socijalnom izolacijom", piše EurActiv.

Između 2007. i 2009. godine, svaki drugi dan, po jedan francuski poljoprivrednik počinio je samoubojstvo.

Zarada manja od 350 eura

Francusko udruženje za osiguranje poljoprivrednika (MSA) objavilo je da je 30% njihovih članova u 2015. godini zaradilo manje od 5.000 eura. Ljetos su upozorili da je u prošloj godini većina farmera zaradila i manje od 350 eura mjesečno. Tada su i utvrdili nacionalni plan prevencije samoubojstava poljoprivrednika.

Nove odluke štete poljoprivrednicima

Navodi se da se poljoprivrednici žale da trpe zbog visoke cijene politike zaštite prirodne sredine, a da ih nitko ništa ne pita.

Farmeri, ribari i šumari najskloniji samoubojstvu!

"Za poljoprivredu važe pravila Svjetske trgovinske organizacije i globalne cijene, a mi danas imamo niske cijene, nema zarade i moral je nizak. Na sve to imamo nove odluke i regulative, koje mogu dodatno pogoršati uvjete rada poljoprivrednika i njihovu sposobnost proizvodnje", rekla je generalna tajnica sindikata poljoprivrednika Seoska koordinacija (Coordination Rurale) Véronique Le Floc’h.

Foto: Bigstockphoto/Zulkiffle Mohd Kassim


Izvori

EurActiv


Autorica

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Tko smije taj može, tko ne zna za strah, taj ide naprijed.