Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Spustili koplja
  • 20.09.2023. 16:30
  • Bijeljinska regija, Republika Srpska, Bijeljina

Susret "oči u oči": Bakajlić ugostio ministra Minića!

Među farmerima je, kao dan jasno da dvojica Sava rijetko nađu zajedničku. No, evidentno su i jedan i drugi "spustili koplja", što sigurno neće odmoći semberskim poljoprivrednicima.

Foto: Grafika AK
  • 88
  • 9
  • 0

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Savo Minić, posjetio je danas Udruženje "Sela Semberije i Majevice", kojim predsjedava Savo Bakajlić. Za dobre poznavaoce prilika u Bijeljeni, ovo je u najmanju ruku senzacionalna vijest.

Među farmerima je, kao dan jasno da dvojica Sava rijetko nađu zajedničku, pa je za mnoge ovaj susret pravo znenađenje. No, evidentno su i jedan i drugi "spustili koplja", što sigurno neće odmoći semberskim poljoprivrednicima.

"Tačno je da je došao. I neka je! Nama je drago. Nakon naših brojnih poziva, ministar se danas odazvao", potvrđuje nam Bakajlić da je bio domaćin.

Razgovarali su, dodaje, o zahtjevima koje su ranije uputili resornom ministarstvu, a tiču se poticaja za pšenicu za narednu godinu i poreza na dohodak.

"Svi znaju kako je teška godina bila. Mi smo bili u dilemi da li uopće da sijemo pšenicu sad. Ako ne posijemo to bi bio kraj poljoprivrede u Semberiji. Trenutno nemamo računice. Tražili smo od ministra podizanje poticaja na 800 maraka po hektaru", pojašnjava naš sagovornik.

Također, navodi, kako se drugi zahtjev odnosi na porez na dobiti. Poljoprivrednici su tražili da se ova obaveza preformuliše zakonom ili nekim drugim aktom jer svoje troškove ne mogu ukalkulirati budući da su registrirani kao poljoprivredni proizvođači. Dobili su obećanje ministra da će u narednih 10-15 dana dobiti poziv za sastanak u Banjoj Luci na kojem će razgovarati o jesenjoj sjetvi i na kojem će dobiti odgovore.


Tagovi

Semberija Savo Minić Savo Bakajlić Poticaji za pšenicu Bijeljina Porez na dohodak


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Više od dva miliona mraka za septembarske premije za mlijeko! Posredstvom Agencije za agrarna plaćanja RS danas je isplaćenp 2.267.256 KM po osnovu premije za mlijeko za septembar 2023. godine, saopćeno je iz Ministarstva poljoprivrede, šum... Više [+]