Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Suša
  • 30.08.2019. 17:00

Suša u Evropi: države članice podržale mjere potpore koje je predložila Komisija

Od početka ekstremnih klimatskih prilika pomno pratimo situaciju i spremni smo pomoći poljoprivrednicima, rekao je povjerenik za poljoprivredu i ruralni razvoj Phil Hogan.

Foto: Pixabay/maxs94
  • 45
  • 7
  • 0

Države članice podržale su jučer, 29. augusta niz mjera potpore koje je predložila Komisija da se ublaže financijske poteškoće s kojima se poljoprivrednici suočavaju zbog nepovoljnih vremenskih uvjeta te da se poveća količina dostupne hrane za životinje.

Povjerenik za poljoprivredu i ruralni razvoj Phil Hogan izjavio je: "Od početka ekstremnih klimatskih prilika pomno pratimo situaciju i spremni smo pomoći poljoprivrednicima. Komisija je cijelo vrijeme u bliskom kontaktu sa svim državama članicama i brzo je reagirala kad je to bilo potrebno. Tim bi se mjerama trebalo europskim poljoprivrednicima pomoći financijski i zaštititi ih od nestašice krmiva za stoku", objavila je Evropska komisija.

Na šta se odnose donesene mjere?

Mjere koje su države članice podržale na današnjoj sjednici uključuju mogućnost plaćanja većih predujmova i nekoliko izvanrednih odstupanja od propisa o ekologizaciji kako bi se poljoprivrednicima omogućile dovoljne količine hrane za životinje. Poljoprivrednici kojima je to potrebno moći će primiti veći postotak plaćanja u okviru zajedničke poljoprivredne politike (ZPP) kako bi poboljšali likvidnost. To uključuje:

  • primanje do 70 % izravnih plaćanja od sredine oktobra i
  • primanje 85 % plaćanja za ruralni razvoj čim se paket mjera službeno donese početkom septembra.

Čeka nas još jedan toplinski val

Dozvoljena će biti i odstupanja od određenih propisa o ekologizaciji kako bi im bile dostupne veće količine hrane za životinje. To uključuje mogućnost:

  • tretiranja neobrađenog zemljišta kao posebnog usjeva ili kao područja od ekološkog interesa, iako je već upotrijebljeno za ispašu ili žetvu
  • sjetve postrnih usjeva kao čistih usjeva (a ne mješavine kultura kako je sada propisano) ako su namijenjeni ispaši ili proizvodnji krmiva
  • skraćivanja minimalnog osmotjednog razdoblja držanja postrnih usjeva na polju kako bi ratari mogli na vrijeme posijati ozime usjeve nakon postrnih.

Nakon današnje odluke taj bi paket mjera trebalo službeno donijeti početkom septembra.

Komisija će i dalje biti u kontaktu sa svim državama članicama kad je riječ o posljedicama suše.


Izvori

EC Europa


Tagovi

Suša Evropa Poljoprivrednici Nedostatak hrane Potpora Phil Hogan


Autorica

Karolina Rastija

Više [+]

Magistra agroekonomike s iskustvom u poljoprivredi. Svoje znanje i savjete dijeli i s čitateljima Agrokluba.

Da li u BIH nedjeljom i državnim praznicima zabraniti radove koji remete javni red i mir?

60


Glasova: 27

Da 45,0%

Glasova: 23

Ne 38,3%

Glasova: 10

Ne zanima me ni rad ni nedjelja 16,7%

Pregled ankete

Pregled ankete

Izdvojeni tekstovi

KLUB

"Voda za mir", tema je ovogodišnjeg Svjetskog dana voda koji se obilježava 22. ožujka. Čak 2,2 milijarde ljudi živi bez pristupa zdravstveno ispravnoj vodi, a temeljni fokus obilježavanja ovoga dana je postizanje jednog od ciljeva održivog... Više [+]