Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Degradacija zemljišta
  • 17.06.2022. 15:00

Suša i dezertifikacija bi do 2050. mogle pogoditi tri četvrtine svjetske populacije

Nestašica hrane i vode, kao i šumski požari uzrokovani teškom sušom, pojačali su se posljednjih godina. Budućnost svijeta je neizvjesna, rekao je Ibrahim Thiaw, izvršni sekretar UNCCD-a

Foto: Depositphoto/x-tvcd.web.de
  • 87
  • 22
  • 0

Kako bi upozorili stanovništvo na sve veći problem degradacije zemljišta, Generalna skupština Ujedinjenih nacija je 1995. godine proglasila 17. juni Svjetskim danom borbe protiv dezertifikacije i suše, kada je predstavljena i Konvencija UN-a za njihovo suzbijanje u najpogođenijim zemljama.

Španija je domaćin 2022.

Ove godine svjetsko obilježavanje Dana borbe protiv dezertifikacije i suše održava se u Madridu, u zemlji koja se s tom pojavom bori već godinama. Tamošnja Vlada prednjači u rješavanju ovih pitanja i ima najbolju praksu za razmjenu.

Teresa Ribera Rodríguez, potpredsjednica Vlade Španije i ministrica za ekološku tranziciju i demografske izazove, izjavila je: "Suša nije samo odsustvo kiše, često je podstaknuta degradacijom zemljišta i klimatskim promjenama". Napomenula je da samo zajedno možemo prevladati razorne posljedice na ljude i prirodu širom svijeta i početi se pripremati sada da zaštitimo našu budućnost.

Prijetnja planeti Zemlji

Dezertifikacija (opustinjavanje), degradacija zemljišta i suša postali su ozbiljna prijetnja cjelokupnom životu na planeti Zemlji. Ljudske zajednice ostaju bez osnovnih uslov za život. Hrana, voda, finansijski izvori i životni prostor nestaju pred ovim pojavama.

Mnoga su tla već degradirana (Foto: Depositphotos/alfribeiro)

Od 2000. godine njihova učestalost i jačina povećala se za 29 posto. Do 2050. godine mogle bi pogoditi tri četvrtine svjetske populacije.

"Nestašica hrane i vode, kao i šumski požari uzrokovani teškom sušom, pojačali su se posljednjih godina", rekao je Ibrahim Thiaw, izvršni sekretar UNCCD-a dodajući da sve to ukazuje na neizvjesnu budućnost svijeta.

Suša je pritajena globalna kriza koja bi mogla postati sljedeća pandemija?

U prošlom stoljeću zbog nje je više od 10 milion ljudi izgubilo život, a ekonomska šteta širom svijeta iznosila je nekoliko desetina milijardi dolara. Na Afriku otpada samo 44 posto ovih pojava, a najviše je pogođena podsaharska Afrika.

Evropa je u 20. stoljeću imala 45 velikih suša koje su zadesile milione ljudi i nanijele štetu veću od 27,8 milijardi dolara ekonomskog gubitka. Tada su nastradale Španija, Portugal, južni dio Francuske, dio Njemačke, zemlje Balkana, Grčka, Bugarska.

No, najviše ih je bilo u Aziji. Područje Afganistana, Pakistana, Iraka, Irana i drugih zemalja u regionu je izloženo dramatičnim sušama.


Tagovi

Dezertifikacija Suša Degrdacija zemljišta Svjetski dan


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Šta će prilagođavanje EU zakonodavstvu značiti za sektor mljekarstva BiH?

18

  • 26.03.2024. - 12.04.2024.

Glasova: 11

Katastrofu, propast ćemo! 61,1%

Glasova: 5

Prosperitet, bit će nam bolje 27,8%

Glasova: 1

Sve će biti isto 5,6%

Glasova: 1

Ne zanima me ni EU, ni mljekarstvo 5,6%

Pregled ankete

Pregled ankete