Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Tržište žitarica
  • 10.05.2022. 18:00

Suša diktira cijene žitarica - i dalje rastu?

Cijene pšenice na evropskom i međunarodnom tržištu ostaju u nestabilnoj dinamici. Pored suše na njih djeluju posljedice sukoba na Crnom moru, usporena sjetva kukuruza, potražnja na kineskom tržištu

Foto: Depositphoto/andron19821982
  • 109
  • 12
  • 0

Zbog nepovoljnih vremenskih prilika cijene pšenice su ponovo porasle. Tome je doprinijela suša u Francuskoj, Njemačkoj, SAD-u i Indiji, navodi Agrarheute

Na srednjem zapadu SAD i južnim regionima koji su važni za uzgoj te žitarice dugo vremena vlada suša, a padavine su bile manjeg intenziteta od očekivanog. Ni vremenske prognoze nisu obećavajuće. Sjetva kukuruza ondje se odvija usporeno.

Cijene pšenice na evropskom i međunarodnom tržištu ostaju u nestabilnoj dinamici. Pored suše na njih djeluju posljedice sukoba na Crnom moru, usporena sjetva kukuruza, potražnja na kineskom tržištu.

Kretanje cijena žitarica na svjetskim burzama pratite na Baze podataka > Tržište 

Krajem prošle sedmice one su se za majski ugovor na fjučers tržištu u Parizu popele na 406,50 eura, a novi rod se prodavao za 397,50 eura. U njemačkoj izvoznoj luci Hamburg vrijednost krušne pšenice bila je 406 era po toni poslije pada tokom sedmice.

Francuska i Njemačka ugrožene sušom

Izostanak padavina i nedostatak vlage u zemlji nepovratno će djelovati na smanjenje uroda u ove dvije zemlje koje su najveći proizvođači žitarica u Evropskoj uniji.

Jean-Charles Deswarte, agronom Instituta za uzgoj Arvalis, rekao je da je u Francuskoj od 1. januara do početka maja bilo 30 posto manje padavina od prosjeka posljednjih 20 godina. Pored nedostatka vlage za sljedećih deset dana najavljeno je povećanje temperature. FranceAgriMer je već snizio ocjenu zaliha pšenice posebno za regije na sjeveru zemlje.

Dugoročna prognoza: Evropu čeka natprosječno toplo, vruće ljeto

Prognoza Evropske komisije za žetvu te žitarice je na nivou prošle godine od oko 130 miliona tona, ali se očekuje i pad zaliha na 12,6 miliona tona, posebno zbog izvoza od 40 miliona tona.

U Evropi se bilježi pad potražnje za kukuruzom (Foto: Depositphoto/stevanovicigor)

Sjetva kukuruza usporena, a cijene rastu

Vremenske prilike u SAD su diktirale tempo sjetve kukuruza, a prema podacima od 1. maja završena je na samo 14 posto površina. U istom periodu prošle godine bilo je posijano 42 posto površina. Ovo kašnjenje bi moglo prolongirati sjetvu soje.

Ukrajina organizuje izvoz preko željeznice i rumunske luke Konstance. Sklopljeni su sporazumi s Bugarskom, Poljskom i baltičkim državama o izvozu preko ovih zemalja.

Ukrajina posijala manje jarina, Tursku muči suša, a Rusija najavljuje rekorde

U Evropi se bilježi pad potražnje za kukuruzom, prvenstveno zbog ptičjeg gripa, ali i zbog okretanja jeftinijem koji stiže iz Kanade i zemalja Južne Amerike. Njegove cijene na fjučers tržištu u Parizu za majski ugovor su porasle na 361,50 eura, a novi rod se prodavao za 344,50 eura.


Tagovi

Žitarice Cijene žitarica Cijena pšenice Cijena kukuruza Tržište žitarica Suša


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Koliko BiH treba poljoprivrednih fakulteta?

111


Glasova: 47

Jedan 42,3%

Glasova: 36

Tri 32,4%

Glasova: 9

Sedam 8,1%

Glasova: 19

Nijedan 17,1%

Pregled ankete

Pregled ankete

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Ko kaže da je traktor samo za njivu ;) Zabilježeno u Bijeljini - vremešni dekica iz sela Amajlije stigao do grada traktorom kojeg je uredno parkirao ispred banke. Nema automobil, a ima obaveza. Ko bi mu zamjerio 💚 Foto: noviglas.info