Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Prehrambena kriza
  • 10.05.2022. 15:00

Ukrajina posijala manje jarina, Tursku muči suša, a Rusija najavljuje rekorde

S obzirom na to da Ukrajina i Rusija pokrivaju 29 posto svjetskog izvoza pšenice, nesumnjivo je da će zbog čitave situacije doći do prehrambene krize

Foto: Depositphotos/Zabiyashka
  • 194
  • 28
  • 0

Ukrajina je u ovoj godini zasijala oko sedam miliona hektara jarih usjeva, što je 25 do 30 posto manje nego u istom razdoblju 2021., a uvjetovano je, osim ratom i vremenskim prilikama, objavilo je jučer Ministarstvo agrarne politike i hrane Ukrajine. 

Štedi se na dizelu

"Sije se, uprkos teškoćama, prvenstveno u logistici", rekao je ministar Mikola Solskij na konferenciji za novinare te dodao da je ovogodišnja sjetva slabije kvalitete od lanjske, a manje je i površina pod kukuruzom. 

"Imaju manje novca za herbicide. Štede na dizelu. Često gube vrijeme zbog policijskog sata ili transporta opreme. Problem je i skladištenje goriva. Zbog svega ova sjetva traje duže od standardne", rekao je ministar.

Na konferenciji je rečeno kako okupator nastavlja krasti ukrajinske žitarice, a gubici do sada su najmanje 125 miliona dolara.

Prehrambena kriza je neizbježna?

S obzirom da Ukrajina i Rusija pokrivaju 29 posto svjetskog izvoza pšenice, nesumnjivo je da će zbog čitave situacije koja je svakim danom sve gora, doći do prehrambene krize.

Tim više što se i za ovu godinu prognozira suša. 

Dugoročna prognoza: Europu čeka natprosječno toplo, vruće ljeto

Primjerice, prema procjeni USDA, proizvodnja ječma u Turskoj je gotovo prepolovljena, na 4,5 miliona tona u marketinškoj 2021./22. godini, a sve zbog suhog vremena, prenosi APK-inform

Iako je u aprilskoj prognozi USDA smanjio domaću potrošnju te žitarice u Turskoj na 7,3 miliona tona u MG 2021./22., što je pad od 18 posto na godišnjem nivou, značajno slabiji urod zahtijeva veći uvoz. Tako bi u 2021./22. mogla uvesti rekordnih 2,8 miliona tona ječma, što je za 2 miliona tona više u odnosu na prethodnu godinu.

Ovo će se jako odraziti na njihov izvoz brašna u čemu su prvi u svijetu. Naime, ta je zemlja u junu i novembru uvezla 1,7 miliona tona ječma, uključujući 668 hiljada tona iz Ukrajine, 665 hilj. t iz Rusije i 240 hilj. t iz Rumunije.

Rusija planira rekorde

Da će Rusija u 2022. požnjeti 87 miliona tona pšenice, u odnosu na rekordnih 86 mil. t proizvedenih u 2017., predviđa Elena Turina, voditeljica odjela za analitiku Ruskog žitnog saveza.

Većina regija će proširiti sjetvene površine (Foto: Depositphotos/jovanjaric)

Urod ozime bi mogao dostići 64 mil. t u odnosu na 53 mil. t 2021. godine, a kada je riječ o proljetnoj sjetvi Turina je izjavila kako će većina regija, posebno u Sibiru, Volgi te centralnom dijelu proširiti sjetvene površine pod proljetnim usjevima, prenosi Finmarket.

"Rusija je prošle godine proizvela 23 miliona tona jare pšenice, a tu brojku može doseći i ovogodišnji. Tako će ukupna proizvodnja premašiti 87 miliona tona", naglasila je dodavši kako bi ukupna proizvodnja žitarica i mahunarki trebala biti 130 mil. t. 


Tagovi

Proljetna sjetva Ukrajina Rusija Turska Mikola Solskij Prehrambena kriza


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.