Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Divlje svinje
  • 15.04.2023. 15:00

Super svinje iz Kanade prelaze u SAD - jedu sve pred sobom

Riječ je vrsti koja je rezultat pokusa križanja divljih svinja iz Evrope i domaćih, kanadskih. Naime, nastojalo se uzgojiti životinje koje će preživjeti oštre sjeverne zime

Foto: FB/CWPRG
  • 80
  • 25
  • 0

Fotografije i karte koje gotovo svakodnevno dijeli Kanadski projekt istraživanja divljih svinja (CWPRG) na svojim društvenim mrežama, pokazuje gotovo nevjerovatnu priču o porastu problema sa "super svinjama" u Kanadi. Njihov broj posljednjih godina eksponencijalno raste i sada prijeti invazija na sjeverne dijelove SAD-a, na čijoj granici se nalaze. 

Riječ je vrsti koja je rezultat pokusa križanja divljih svinja iz Evrope i domaćih, kanadskih. Naime, nastojalo se uzgojiti životinje koje će preživjeti oštre sjeverne zime, ali je prije oko dva desetljeća potražnja za njima opala. Ne znajući šta s njima, jednostavno su ih pustili na slobodu. 

No, očito je da nisu vjerovali da će one zaista moći preživjeti vrlo niske temperature, oštre zime i općenito vanjske uvjete.

"Divlje svinje se hrane bilo čim. U proljeće pojedu tone i tone divljih guščića i pačića. Mogu srušiti bjelorepog jelena, čak i odraslog", opisao je Ryan Brook, voditelj CWPRG pri Univerzitetu u Saskatchewanu dodajući kako su u prvi trenutak pomislili da je to nešto dobro i da će ih moći loviti. "Tada nam je postalo jasno da su one prijetnja jelenima, losovima i posebno pticama močvaricama. O šteti na usjevima da i ne govorimo", dodaje i komentira da loše strane nadmašuju bilo kakvu korist koju one mogu imati kao vrsta za lov. 

Smatra da ih je nemoguće iskorijeniti, a ono što za sada provode je monitoring "Squeal on Pigs" koji uključuje i građane. Potiču ih da prijave svaku divlju svinju koju vide, a na neke primjerke su postavili i GPS ogrlice. 

Navodno se sve više kreću prema Montani, Sjevernoj Dakoti, Minnesoti i Michiganu.


Tagovi

Divlje svinje Super svinje Otporne svinje Kanada SAD Invazija


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.