Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Vlada RS
  • 11.11.2017. 13:00

Subvencionirat će premije za osiguranje usjeva

Vlada RS planira subvencionirati premije osiguranja, a kako bi motivirali poljoprivrednike da osiguraju svoje usjeve od elementarnih nepogoda.

Foto: Bigstockphoto/mihalina
  • 158
  • 10
  • 0

Vlada RS i resorno ministarstvo planiraju subvencionirati premije osiguranja u iznosu od 50 posto, a kako bi motivirali poljoprivrednike da osiguraju svoje usjeve od elementarnih nepogoda.

Vlada je pozvala osiguravajuća društva da učestvuju u saniranju posljedica elementarnih nepogoda prvenstveno kroz što urgentniju isplatu i nadoknadu štete osiguranim poljoprivrednicima i predložila im da razrade modele većeg obuhvata osiguranja u sektoru poljoprivrede, navode nezavisne.

Veći iznos sredstava

"Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS zaduženo je da u planu korišćenja sredstava agrarnog budžeta za 2018. godinu predvidi veći iznos sredstava za podršku osiguranju te u Pravilniku o usmjeravanju sredstava predvidi subvencionisanje premije osiguranja s fiksnim iznosom od 50 odsto", navodi se u mjerama Vlade RS za ublažavanje uticaja suše na poljoprivrednu proizvodnju. Iz resornog ministarstva kažu kako su i do sada subvencionisali premiju do 50 odsto, te da je u agrarnom budžetu za ove namjene ove godine predviđeno 200.000 maraka.

Pravo na premiju ostvarivano je za osiguranje u stočarstvu (objekti i stoka), voćarsko-vinogradarsku i povrtarsku i ratarsku proizvodnju, rečeno je u ministarstvu.

Ohrabrenje za poljoprivrednike

"Dobili smo zaključak Vlade RS da se što prije i što kvalitetnije obrade odštetni zahtjevi da bi se na takav način poljoprivrednicima izašlo u susret. Svojim članicama smo dali smjernice i tražimo od njih da sve štete koje su imali po toj vrsti osiguranja obrade i isplate", kazao je Milomir Durmić, predsjednik Skupštine Udruženja osiguravajućih društava u RS

Sa druge strane, dodaje, osiguravajuća društva već duže vrijeme u svojim proizvodima imaju osiguranje za poljoprivrednike, tako da nemaju šta novo da ponude. Smatra kako je odluka Vlade o podsticajima na premiju nešto što bi moglo ohrabriti poljoprivrednike da zaštite svoje usjeve i imovinu.

Svijest o osiguranju je niska

"Svijest o osiguranju, ne samo u poljoprivredi, nego i inače, je dosta niska i to je nešto na čemu se u narednom periodu mora raditi da se ona poveća. Podsticajima se može dosta uticati na to.

Na poljoprivrednike apelujem da se obrate osiguravajućim društvima i da od njih traže polise koje su im neophodne", kazao je on.

Stojan Marinković, predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača RS, ne očekuje veće pomake kada je u pitanju broj onih koji će na ovaj način zaštititi svoju proizvodnju i pored činjenice da sve prognoze ukazuju kako i u narednim godinama postoje realne šanse za nove elementarne nepogode.

Strogi kriteriji?

Razlog za to su, smatra on, loše stanje u agraru i težak položaj poljoprivrednih proizvođača, kao i osiguravajuće kuće koje, kako je ocijenio, nemaju puno sluha, a kriterijumi su veoma strogi.

"Do sada su se mahom osiguravali oni koji su bili na to primorani zbog kredita, jer je banka na tome insistirala. Premije nisu toliko velike, ali u slučaju štete veoma su rigorozne mjere procjene i veoma su stroga pravila po kojima se šteta može naplatiti", kazao je Marinković, koji je ocijenio kako bi subvencije na premiju najviše mogle zainteresovati voćare i povrtare.

Foto: Bigstockphoto/mihalina


Tagovi

Osiguranje Elementarna nepogoda Osiguranje poljoprivrednika Milomir Durmić Stojan Marinković Premija osiguranja Premija


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Da li u BIH nedjeljom i državnim praznicima zabraniti radove koji remete javni red i mir?

64


Glasova: 28

Da 43,8%

Glasova: 25

Ne 39,1%

Glasova: 11

Ne zanima me ni rad ni nedjelja 17,2%

Pregled ankete

Pregled ankete

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Nišićka visoravan (BiH), zadnjih godina poznata i po uzgoju heljde, procjenjuje se da je ovdje heljdom zasijano više od 1.000 dunuma zemljišta. Heljda uspijeva na visokim nadmorskim visinama, te je Nišićka visoravan, po svojim uslovima, ide... Više [+]