• Ulaganja u poljoprivredi
  • 04.01.2019. 18:00

Stručnjaci u 2019. preporučuju ulagati u poljoprivredu - posebno voćarstvo i stočarstvo

Ulaskom u novu godinu brojni se odlučuju na novi biznis, nova ulaganja. No, postavlja se pitanje - u šta?

Foto: Bigstockphoto/auremar
  • 306
  • 40
  • 0

Ulaskom u novu godinu brojni se odlučuju na novi biznis, nova ulaganja. No, postavlja se pitanje - u šta? Povodom toga, Blic biznis ispitao je privrednike i stručnjake gde je najbolje investirati u 2019. godini. Zajednički zaključak gotovo svih sagovornika je da novac ne treba štedjeti, već “pustiti da se obrće”.

Prema mišljenju privrednika, i dalje su aktuelne oblasti u koje vrijedi ulagati - IT sektor i poljoprivreda, ali prostora ima i u oblasti reciklaže, metalskoj industriji…

Štednja je gubitak

Srbijanski poduzetnik Petar Matijević kaže da bi sve prvo savjetovao da ulažu novac i da ne štede: "Štednja je gubitak, a svaki posao je dobar posao ako ljudi nauče da razmišljaju o ekonomiji. Prvo je potrebno da promjene sebe i da se financijski obrazuju. Iako većina tako ne misli, moguće je da se sa malo troškova napravi mnogo".

Kako kaže, on može govoriti o onim oblastima poslovanja kojima se i sam bavi: "Svakako su informacijske tehnologije i dalje u žiži, ali ta oblast meni nije toliko poznata. Mogu reći da je to sigurno poljoprivreda, a najviše prehrambena industrija. Preporučio bih ulaganje u voćarstvo i stočarstvo na visokom nivou, kao i pakovanje i konzerviranje hrane", naveo je Matijević.

Ozbiljna proizvodnja na većim površinama

No, da bi ipak trebalo štedjeti smatra profesor beogradskog Ekonomskog fakulteta Ljubodrag Savić: "Kada je u pitanju biznis, najbolji je onaj vezan za poljoprivredu. Ulaganje u voćarstvo, na primjer uzgoj jabuka, može biti ozbiljna proizvodnja, ali samo kada se radi o većoj površini, a ne o nekoliko ari voćnjaka", kaže Savić.

Bilo kako bilo, u šta god odlučili investirati ove godine, dobro razmislite i raspitajte se o mogućnostima kako bi ostvarili najbolji rezultat!


Tagovi

Poljoprivreda Ulaganja Novac Voćarstvo

Izdvojeni tekstovi

Izdvojeni oglasi