Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Protivgradna zaštita
  • 09.05.2018. 09:00

Strijelci postigli pune pogodke ispaljujući rakete u gradonosne oblake

Strijelci na svih 218 lansirnih rampi su spremni za dejstvo po gradonosnim oblacima. Ima dovoljno protivgradnih raketa, a za prvih 20 dana aktivne sezone u oblake je ispaljeno 207 protivgradnih raketa.

Foto: Boško Grgić
  • 1.589
  • 123
  • 0

Stevo Mirjanić, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske uvjerio se, prilikom posjete Radarskom centru u Novoj Topoli, da je modernizacija protivgradne zaštite pun pogodak, uostalom kao što su i strijelci postigli pune pogodke ispaljujući rakete u gradonosne oblake.

Mirjanić se uvjerio da je kompletan sistem od Une do Drine spreman, mobilan i dobro opskrbljen raketama.

Najnovija oprema protivgradne zaštite stigla u BiH

"Na 218 lansirnih rampi trenutno ima po 10 raketa, a uskoro će biti nova nabavka, tako da će u prosjeku svaki strijelac imati po 13 protivgradnih raketa. Iz prošle godine preneseno je 1850 raketa, a nabavljeno je 390. Uskoro ćemo nabaviti još 610 protivgradnih raketa, rekao je ministar Mirjanić.

Ovogodišnja sezona dinamičnija od prethodnih

Tihomir Dejanović, direktor 'Protivgradne preventive RS' kaže da je ova sezona dinamičnija od ranijih. Prošle godine prvo dejstvo je zabilježeno polovinom maja, a ove godine već krajem aprila.

"U ovoj godini smo već imali šest dana sa dejstvima i ispalili smo 207 protivgradnih raketa. Zadovoljni smo jer nisu zabilježene veće štete na poljoprivrednim usjevima", rekao je Dejanović.

Nove investicije u protivgradnoj zaštiti

Ministar Mirjanić rekao je da su dva centra u Novoj Topili i na Borji potpuno završena, a u narednim mjesecima će se završiti i tri regionalna centra u Bijeljini, Trebinju i na Jahorini.

"Paralelno sa praćenjem gradonosnih oblaka i dejstvima radimo i na modernizaciji i proširenju ove djelatnosti. Očekujemo da ćemo do kraja septembra i zvanično u upotrebu pustiti modernizovani i rekonstruisani sistem, što će biti od nemjerljivog značaja ne samo za domaću poljoprivredu, već i kompletnu infrastrukturu, rekao je Mirjanić.

Ove godine u upotrebi i prizemni generatori

Ove sezone po prvi put u upotrebi će biti i prizemni generatori, kakvi već postoje u susjednoj Hrvatskoj. Direktor Dejanović kaže da se radi o oprobanoj francuskoj tehnologiji i da je ova investicija vrijedna 150 hiljada eura.

"Generator ćemo postaviti od Kozarske Dubice do Srpca, kako bismo pokrivali područje pored rijeke Save, odnosno granice prema Hrvatskoj gdje ne smijemo ispaljivati rakete. Generatore ćemo postaviti i oko aerodroma u Mahovljanima kod Laktaša, kako bismo izbjegli probleme vezano za zabranu ispaljivanja od strane kontrole leta", kazao je Dejanović.

Sezona aktivne protivgradne zaštite počela je 15. aprila i traje sve do polovine oktobra.


Fotoprilog


Tagovi

Prizemni generatori Protivgradna zaštita Stevo Mirjanić Tihomir Dejanović Radarski centar Protivgradne rakete


Autor

Boško Grgić

Više [+]

Boško je inžinjer menadžmenta sa dugogodišnjim iskustvom u poljoprivredi i novinarstvu. Autor na desetine tv, radio i štampanih serijala o poljoprivrednoj proizvodnji.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

#telad i umiljati pas