Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Užas na farmi
  • 27.01.2021. 18:00

Stravični prizori: Zatvorili farmu i ostavili svinje da uginu

Sumnja se da je njihova agonija trajala mjesecima, između kolovoza i prosinca prošle godine. Trupla su još uvijek tamo, a snimke su zgražajuće.

Foto: Depositphotos/Tong_Nawarit (ilustracija)
  • 787
  • 350
  • 0

Stravične snimke uginulih svinja i njihovih leševa koji se već raspadaju, a po njima mile štakori nastale su na jednoj farmi na sjeverozapadu Francuske u departmanu Cotes-d'Armor, u blizini Saint-Brieuca.

"Deseci svinja pronađeni su mrtvi. Farma je zatvorena, a životinje prepuštene same sebi“, priopćila je tamošnja Udruga za zaštitu životinja L214, a prenose francuski mediji. Upitno je jesu li uginule od gladi, žeđi ili gušenja zbog nedostatka ventilacije, što će utvrditi istraga. Sumnja se da je njihova agonija trajala mjesecima, između kolovoza i prosinca prošle godine.

"Uginule su zbog nedostatka brige, a njihovo se napuštanje smatra kaznenim djelom. Vlasnik bi mogao dobiti dvije godine zatvora i novčanu kaznu od 30.000 eura", stoji u priopćenju ove udruge.

Podnijeli su i žalbu na veterinara koji je bio odgovoran za ovu farmu i to zbog okrutnosti i napuštanja životinja. "Ovo dovodi u pitanje sposobnost uzgajivača da upravlja gospodarstvom. Vlasti bi trebale intervenirati i naložiti hitno zatvaranje svih farmi u njegovom vlasništvu", poručili su.

Farma zatvorena krajem svibnja 2020.

Treba napomenuti da je ova farma član poznate francuske grupe za preradu svinjskog mesa Cooperl koja bi trebala podržavati svoje uzgajivače u skladu s dobrobiti životinja i optimalnim zdravstvenim uvjetima. No, snimke koje su objavljene u medijima ukazuju na suprotno.

"Slike su nepodnošljive. S obzirom na stanje leševa i odsustvo tragova borbe na njihovoj koži, veterinar je zaključio da su one uginule prije otprilike osam mjeseci i to zbog gušenja", rekli su iz tvrtke Cooperl za francetvinfo dodavši da za to krive vlasnika farme koji nije obavijestio svog veterinara.

Također, tvrde da je to mjesto za tov svinja zatvoreno još krajem svibnja 2020 godine. "Životinje su tada ostale ondje, a o tome nije nitko obaviješten", dodali su.

Inače, ova je tvrtka za preradu svinjskog mesa 2019. ostvarila promet od 2,4 milijarde eura, a nakon ovog propusta mogli bi biti suočeni s ozbiljnom krizom.

Snimka uginulih svinja je vrlo uznemirujućeg sadržaja: 


Tagovi

Francuska Farma svinja Uginule svinje Cooperl


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Šta će prilagođavanje EU zakonodavstvu značiti za sektor mljekarstva BiH?

24

  • 26.03.2024. - 12.04.2024.

Glasova: 13

Katastrofu, propast ćemo! 54,2%

Glasova: 7

Prosperitet, bit će nam bolje 29,2%

Glasova: 2

Sve će biti isto 8,3%

Glasova: 2

Ne zanima me ni EU, ni mljekarstvo 8,3%

Pregled ankete

Pregled ankete