Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Investicije u poljoprivredu
  • 20.06.2015. 15:30

Strategijom do povećanja konkurentnosti

Na sastanku se razgovaralo o daljim koracima na provedbi Strategije povećanja konkurentnosti i privlačenja ulaganja u vrijednosne lance mlijeka i mliječnih proizvoda te voća i povrća u Federaciji BiH za razdoblje 2014.-2020.

  • 47
  • 2
  • 0

U prostorijama Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, 19.06.2015. godine, održan je sastanak između predstavnika Međunarodne finansijske korporacije (IFC), grupacija Svjetske banke, Tarika Šahovića i ministra Šemsudina Dedića na kojem se razgovaralo o daljim koracima na provedbi Strategije povećanja konkurentnosti i privlačenja ulaganja u vrijednosne lance mlijeka i mliječnih proizvoda te voća i povrća u Federaciji BiH za razdoblje 2014.-2020., koju je Vlada Federacije BiH usvojila 30.12.2014.godine.

Strategija kao osnova za privlačenje investicija

Kako je navedena Strategija izrađena na osnovu temeljitih analiza i studija konkurentnosti poljoprivrede te podrobnih komparacija sa susjednim zemljama, ministar Dedić je istakao da će Strategija zasigurno poslužiti kao dobra polazna osnova za privlačenje investicija u grane poljoprivrede koje, prema preporukama i rezultatima analiza Strategije, iskazuju najveći potencijal razvoja i povećanja konkurentnosti, a to su proizvodnja mlijeka i mliječnih proizvoda te voća i povrća. Tom prilikom, ministar Dedić je zahvalio IFC-u na pruženoj podršci pri izradi ove Strategije kao i na pomoći koju je pružao Ministarstvu organiziranjem niza obuka o procesu privlačenja investicija u poljoprivredni sektor te izradom prezentacija, investicionih profila kao i brošura za poljoprivredne proizvođače.

Nastavak promocije poljoprivrednog sektora

U nastavku razgovora, predstavnici IFC-a su istakli da će se u saradnji sa Agencijom za unapređenje stranih investicija i drugim državnim institucijama nadležnim za koordiniranje pitanja poljoprivrede između entiteta, kao i resornim Ministarstvom u Republici Srpskoj, raditi na intenzivnoj promociji ulaganja u poljoprivredni sektor, a za što će navedena Strategija, koja je urađena i usvojena u oba entiteta, poslužiti kao osnovno polazište. Ministar Dedić je dodao da će Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva biti otvoreno za saradnju sa drugim entitetom, kao i navedenim državnim institucijama, kako bi zajedničkim zalaganjem doprinijeli što većoj promociji ulaganja u grane poljoprivrede koje se, prema preporukama Strategije, odlikuju visokim stepenom konkurentnosti i investicionim kapacitetom.


Izvori

Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva


Tagovi

Strategija Povećanje konkurentnosti Investicije Tarik Šahović Šemsudin Dedić Mliječni proizvodi Vrijednosni lanci mlijeka

Izdvojeni tekstovi

KLUB

-ZBOG ATRAKTIVNOG LIŠĆA I ZAPANJUJUĆIH BOJA U JESEN IZABERITE EUONYMUSE - Euonymusi su dostupni u širokom rasponu boja i veličina, a uključuju i zimzelene i listopadne vrste euonymusa. To vam daje dobar izbor različitih biljaka euonymusa ko... Više [+]