Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Dom naroda
  • 10.06.2024. 16:00

Strategija poljoprivrede ne mora "čekati" ništa, ko je na potezu?

Kakva je procedura nakon što prijedlog Strategije nije dobio većinu u Domu naroda? Šta će uraditi poljoprivrednici?

Foto: Parlament FBiH
  • 197
  • 15
  • 0

Poljoprivredni proizvođači zatražili su hitan sastanak s predsjedavajućim Doma naroda Parlamenta FBiH nakon što je na ovoj instanci "pala" Strategija poljoprivrede i ruralnog razvoja 2021.-2027. Naime, nedostajala je još potvrda ovog doma kako bi dokument mogao stupiti na snagu, preciznije - falio je samo jedan glas.

Kako smo već pisali, 40 od ukupno 80 delegata je podržalo usvajanje strategije, 16 ih je bilo suzdržano, a jedan protiv. No, kako se u ovom domu prijedlozi usvajaju većinom, treba navesti da su dokumentu ipak presudili oni koji su odsustvovali sa sjednice (čitaj posla) tokom glasanja, među kojima je, isti za volju, bilo i onih iz pozicije i opozicije.

Šta kaže Poslovnik?

Tako je ovu parlamentarnu proceduru "završio" strateški dokument, koji je već dobio podršku zastupnika u Predstavničkom domu, ali i poljoprivrednika koji su sada odlučili krenuti u novu borbu.

"Poslali smo u petak, 7. jula, dopis predsjedavajućem Doma naroda. Zatražili smo da primi na sastanak proizvođače iz Unsko-sanskog, Zeničko-dobojskog, Tuzlanskog i Srednjobosanskog kantona te da zakaže novu sjednicu na kojoj će se naći Strategija kao tačka dnevnog reda", rekao je za Agroklub Amir Bulut, predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača mlijeka i mesa SBK.

Pojedini mediji su objavili da će zbog procedura ovaj dokument morati na šestomjesečno "čekanje", no kako nam je rekao Izmir Hadžiavdić, sekretar Doma naroda Parlamenta BiH, to nije tačno.

"Nema poslovničkih smetnji da se to ponovi odmah na narednoj sjednici. S tim što bi Strategija ponovo morala ići na oba doma. Onaj ko je ranije podnio prijedlog, ponovo ga podnosi", rekao je Hadžiavdić, dodavši kako je bila stara odredba "od prije 30 godina", gdje se moralo čekati pola godine da bi isti prijedlog ponovo došao u proceduru usvajanja, međutim to je ukinuto.

Kako nezvanično saznajemo u Ministarstvu poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva FBiH razmatraju i druge mogućnosti koje bi Strategiju što prije vratile u Dom naroda na usvajanje.

Rješenje ili protesti

Realizacija strateških ciljeva i mjera trebala je donijeti novi pristup razvoju ruralnih područja i povećati obim investicija uz povećanje udjela javnih sredstava u podrškama investiranju. Poljoprivrednici smatraju da među delegatima i onih koji uopće ne shvataju šta su uradili nepodržavanjem ovog dokumenta.

"Na osnovu čega će se planirati proizvodnja? Hoćemo li povećavati ili nećemo? Ovaj prijedlog rješavaju pitanja za male proizvođače, imamo i projekte za mlade poljoprivrednike, mjere za ugrožena visinska područja, i druge brojne beneficije koje predviđa", navodi Bulat.

Također, napominje da je njenim neusvajanjem u pitanje dovedena isplata poticaja za prvi kvartal 2024. jer je Program napravljen prema njoj.

"Sad se sve to oteže. Ako se to što prije ne riješi mi ćemo biti prinuđeni da se dignemo i da protestujemo", kaže čelnik UP Srednjobosanskog kantona.


Tagovi

Strategija poljoprivrede Dom naroda Amir Bulut Izmir Hadžiavdić Parlament FBiH Procedura usvajanja Poljoprivredni proizvođači


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Nevjerovatan gest Milave dok je ručala sa prijateljicama zapalio internet. Prvo je pomela svu silažu sa svoje desne strane, pa je onda napala lijevu gomilu.