Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Poplave
  • 18.05.2023. 12:00

Strah od rasta Save: Polja poplavljena širom Krajine, borba za životinje

U toku dana će Sava u Bosanskoj Gradišci dostići kotu redovne odbrane od poplava, a vrh vodenog talasa rijeke na tom području očekuje se sutra.

Foto: AK grafika
  • 78
  • 5
  • 0

Kiša je trenutno na području Krajine stala što je dovelo do stagnacije i opadanja svih vodostaja. No, situacija je i dalje ozbiljna. U Bihaću je poplavljeno više od 300 stambenih objekata, te pričinjena ogromna materijalna šteta na poljoprivrednim površinama. U Bosanskoj Krupi je pod vodom nekoliko kompletnih naselja.
Vodostaji su u opadanju i u Prijedoru gdje je Sana je u odnosu na jučer niža za 50 centimetara, te Novom Gradu, Kostajnici i Kozarskoj Dubici. U opadanju su vodostaji rijeka Vrbas, Vrbanja, Pliva, Ribnik, Gomjenica, Ukrina, Usora, dok su Bosna i Drina u stagnaciji.

Sava će rasti

No, očekuje se dodatni porast vodostaja Save. U toku dana će u Bosanskoj Gradišci dostići kotu redovne odbrane od poplava, a vrh vodenog talasa rijeke Save na tom području očekuje se sutra, saopćeno je iz Јavne ustanove "Vode Srpske". Ove najave izazvale su strah kod poljoprivrednika čiji su usjevi uz obalu rijeke, budući da je voda već na poljima. 

"Imam njivu blizu Gradiške gdje je kukuruz posijan i već nikao. Sava nije prešla nasip, ali su valjda izbile podzemne vode na oko 30-40 dunuma na sredini njive, to će sve propasti", rekao nam je farmer Petar Kurta.

Usjevi kukuruza Petra Kurte prije padavina

Poljoprivrednik Gojko Brkić je početkom maja obavio sjetvu kukuruza na području Novog Grada uz Unu. Kako je ispričao za Agroklub kompletni usjevi su pod vodom u proteklim danima. Kolika je šteta na njegovim poljima ne može procijeniti dok se voda na povuče.

"Išao sam da vidim stanje i zatekao komšiju kako u susjednoj njivi plovi čamcem, i on došao da obiđe usjeve, na osnovu toga možete pretpostaviti kakva je situacija. Voda je vjerovatno odnijela sjeme, vidjet ćemo", rekao nam je Brkić.

Spašavanje životinja

Poljoprivredna zemljišta širom ove regije su pod vodom. No, stanovništvu je trenutno prioritet spasiti krov nad glavom jer je voda prodrla u brojne objekte. Ni životinje nisu zaboravljene. U Bosanskoj Krupi je nekoliko spasilaca na čamcima prevezlo košnice koje su se uslijed izlijevanja rijeke našle okružene vodom. 

"Heroji na djelu", građani mahom opisuju objave spašavanja životinja iz brojnih poplavljenih područja. Jedna takva stigla je i iz Kulen Vakufa gdje je Zlatan Vejzović spasio uplašenu srnu. 

Životinju su poslije zbrinuli rendžeri Nacionalnog parka Una, navedeno je na Facebooku.

 

Volonteri za zaštitu životinja su uz pomoć Civilne zaštite Grada Bihaća i lokalnih rafting klubova spasili i uspješno izmjestili 29 pasa iz poplavljenog područja. U videu koji je objavljen na YouTubeu prikana je ova akcija. 

n

 

Naslovna fotografija: Petar Kurta/Infocentar Bosanska Krupa/Krajina.ba


Tagovi

Poplave Spašavanje životinja Rast vodostaja Poplavljena polja Poljoprivredno zemljište Petar Kurta Gojko Brkić


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.

Da li u BIH nedjeljom i državnim praznicima zabraniti radove koji remete javni red i mir?

45


Glasova: 19

Da 42,2%

Glasova: 20

Ne 44,4%

Glasova: 6

Ne zanima me ni rad ni nedjelja 13,3%

Pregled ankete

Pregled ankete

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Nišićka visoravan (BiH), zadnjih godina poznata i po uzgoju heljde, procjenjuje se da je ovdje heljdom zasijano više od 1.000 dunuma zemljišta. Heljda uspijeva na visokim nadmorskim visinama, te je Nišićka visoravan, po svojim uslovima, ide... Više [+]