Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Rast poljoprivredne proizvodnje
  • 20.12.2017. 17:00

Stočarska proizvodnja u RS porasla za 16,5 posto

Poljoprivredna proizvodnja Republike Srpske ove godine "teška" 1,52 milijarde KM, što je za 16 posto više u odnosu na prosječnu vrijednost ove proizvodnje u posljednje tri godine.

Foto: Pixabay/Mediatations
  • 848
  • 138
  • 0

Vrijednost poljoprivredne proizvodnje i prerađivačke industrije u Republici Srpskoj ove godine dostigla je 2,47 milijarde maraka. Najznačajniji rast ostvaren je u stočarskoj i biljnoj proizvodnji.

Podaci Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS pokazuju da je poljoprivredna proizvodnja ove godine "teška" 1,52 milijarde KM, što je za 16 posto više u odnosu na prosječnu vrijednost ove proizvodnje u posljednje tri godine.

"Stočarska proizvodnja u ovoj godini ostvarila je rast od 16,5 posto u odnosu na posljednje tri godine, a ukupna ovogodišnja vrijednost iznosi 809,1 milion KM. Vrijednost biljne proizvodnje ove godine dostigla je 711,1 miliona maraka što je rast od 15 posto u odnosu na prosječnu vrijednost ove proizvodnje u periodu od 2014. godine", istakali su u Ministarstvu poljoprivrede i dodali da je prerađivačka industrija ostvarila vrijednost od 923,7 miliona KM, navodi glassrpske.

Značajan rast izvoza

U tom ministarstvu ističu da Srpska u posljednje tri godine bilježi i značajan rast izvoza poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda, kako vrijednosno tako i količinski.

"Za šest mjeseci ove godine izvoz poljoprivrednih proizvoda količinski je porastao 60 posto u odnosu na isti period lani, dok je vrijednosno ostvaren rast od 27 posto", naveli su u Ministarstvu poljoprivrede istaknuvši da je vidljiv rast u pokrivenosti uvoza izvozom, te da on u 2017. godini iznosi 52 posto za poljoprivredne i prehrambene proizvode.

Prema njihovoj evidenciji, u 2016. godini je zabilježen rast proizvodnje u odnosu na trogodišnji prosjek u svim sektorima, osim u proizvodnji jaja i meda, gdje je došlo do neznatnog pada.

Povećanje otkupa mlijeka

"Mljekarski sektor karakteriše povećanje otkupa sirovog mlijeka za 7,12 posto od januara do augusta ove godine, u odnosu na isti period prošle godine", rekli su u resornom ministarstvu i dodali da otkup mlijeka karakteriše povećanje proizvedenih količina uprkos smanjenju broja mljekara.

"Povećana je proizvodnja po farmi i muznom grlu. Prosječna mliječnost po grlu povećana je sa 2.700 na 3.690 litara, dok farme u intenzivnoj proizvodnji ostvaruju mliječnost i iznad 6.600 litara po grlu godišnje."

Naglasili su da se bilježi i rast broja uzgajivača u sistemu krava-tele. Tako je u 2013. godini bilo 107 uzgajivača sa prijavljenih 1.047 grla, a u 2016. godini bilo je 425 uzgajivača sa 3.622 grla.

Izvoz i uvoz mlijeka

U Ministarstvu poljoprivrede su istakli da je vrijednost uvoza mlijeka i mliječnih proizvoda u Srpskoj ove godine manja u odnosu na isti period lani za 28,96 posto, dok je u BiH uvoz veći za 8,74 posto.

"Vrijednost izvoza mlijeka i mliječnih prerađevina iz Srpske u ovoj godini je veća za 24,98 posto u odnosu na isti period prošle godine. Na nivou BiH ta vrijednost je takođe veća i to za 22,37 posto", naveli su u ministarstvu.

Foto: Pixabay/Mediatations


Tagovi

Rast poljoprivredne proizvodnje Stočarska proizvodnja Biljna proizvodnja


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Šta će prilagođavanje EU zakonodavstvu značiti za sektor mljekarstva BiH?

18

  • 26.03.2024. - 12.04.2024.

Glasova: 11

Katastrofu, propast ćemo! 61,1%

Glasova: 5

Prosperitet, bit će nam bolje 27,8%

Glasova: 1

Sve će biti isto 5,6%

Glasova: 1

Ne zanima me ni EU, ni mljekarstvo 5,6%

Pregled ankete

Pregled ankete

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Kompanija Volkswagen oborila je novi rekord u prodaji. I ne, ne radi se o automobilima. Riječ je o njihovoj poznatoj curry kobasici.  Tako je u 2023. godini prodano je 8,33 milijuna kobasica, uključujući sve varijante. To je oko 400.000 viš... Više [+]