Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Mladi poljoprivrednici
  • 24.11.2017. 15:00

Što su mladi poljoprivrednici dobili reformama ZPP?

Istraživanje je pokazalo kako se poljoprivrednici početnici susreću s problemom ograničenog pristupa zemljištu pri čemu postojeće potpore ne rješavaju taj problem.

Foto: Tom Wang/bigstockphoto.com
  • 191
  • 12
  • 0

Na sjednici Odbora za poljoprivredu Evropskoga parlamenta u Bruxellesu predstavljeno je istraživanje "Mladi poljoprivrednici - implementiranje politika nakon reforme ZPP-a 2013." koje je za taj Odbor provelo Češko sveučilište prirodnih znanosti iz Praga (Czech University of Life Sciences) u suradnji sa Tehnološkim centrom Češke akademije znanosti te škotskim Institutom James Hutton.

Cilj istraživanja bila je analiza primjene mjera Zajedničke poljoprivredne politike nakon reforme 2013. godine namijenjenih mladim poljoprivrednicima, kao i rezultat provođenja tih mjera u odnosu na prepreke i mogućnosti za poljoprivrednike početnike te moguće instrumente koji bi im olakšali početak bavljenja poljoprivredom.

Ograničen pristup zemljištu

Istraživanje je provedeno analizom podatka dobivenih u fokus grupama u sedam država članica, a bilo je usmjereno na pitanja restrukturiranja problema u poljoprivredi, prenošenje vlasništva nad poljoprivrednim gospodarstvom, starenje poljoprivrednika, razlikovanju mladih poljoprivrednika od poljoprivrednika početnika te potencijal alata ZPP-a.

Istraživanje je pokazalo kako se poljoprivrednici početnici susreću s problemom ograničenog pristupa zemljištu pri čemu postojeće potpore ne rješavaju taj problem, no one svakako povećavaju profitabilnost i konkurentnost poljoprivrednog gospodarstva, poboljšavaju pristup financijskim sredstvima i kapitalu, kao i razvoju vještina.

Prema podacima Eurostata, udio nositelja OPG-ova mlađih od 35 godina 2005. godine iznosio je 6,89% dok se taj broj 2013. godine smanjio na 5,94%, za razliku od udjela starijih od 55 i više godina koji se povećao te je tako 2005. iznosio 54,10%, a 2013. godine 54,92%.

Ponovno procijeniti strukturu izravnoga plaćanja

Stoga u svojim zaključcima i preporukama smatraju kako je pri stvaranju mogućnosti za mlade poljoprivrednike potrebno povećati potpore na više od 2%, povećati pristup privatnom kapitalu, ulagati više u razvoj poslovnih vještina, ponovno procijeniti strukturu izravnoga plaćanja, razmotriti plan za prijenos vlasništva nad OPG-om i smjenu generacija te podupirati nacionalne i regionalne inicijative koje omogućuju pristup zemljištu.

Također smatraju kako bi svi mladi poljoprivrednici trebali imati mogućnost dobivanja potpore te je potrebno razmotriti dob do koje se netko smatra poljoprivrednikom početnikom.

Podići granicu na 45 godina

Hrvatska zastupnica te ujedno ambasadorica EPP-a za izbor najboljeg mladog poljoprivrednika u Hrvatskoj Marijana Petir uključila se u raspravu prilikom predstavljanja ovoga istraživanja rekavši kako je i ranije ukazivala na sve probleme koje je ono adresiralo.

"Podržavam prijedlog da se životna dob za mlade poljoprivrednike podigne na 45 godina i da se makne ograničenje od 5 godina u kojem mladi poljoprivrednik može koristiti financijske instrumente predviđene ZPP-om. Smatram da je važno razlikovati poljoprivrednike početnike i mlade poljoprivrednike te očekujem da se ti mehanizmi što hitnije razviju", rekla je Petir.

Foto: Tom Wang/bigstockphoto.com


Tagovi

Mladi poljoprivrednici ZPP Poljoprivrednik početnik Zemljište


Autorica

Karolina Rastija

Više [+]

Magistra agroekonomike s iskustvom u poljoprivredi. Svoje znanje i savjete dijeli i s čitateljima Agrokluba.

Šta će prilagođavanje EU zakonodavstvu značiti za sektor mljekarstva BiH?

24

  • 26.03.2024. - 12.04.2024.

Glasova: 13

Katastrofu, propast ćemo! 54,2%

Glasova: 7

Prosperitet, bit će nam bolje 29,2%

Glasova: 2

Sve će biti isto 8,3%

Glasova: 2

Ne zanima me ni EU, ni mljekarstvo 8,3%

Pregled ankete

Pregled ankete