Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Javna rasprava
  • 03.02.2017. 18:00

Što mislite o reformi EU poljoprivredne politike?

Evropska komisija pokrenula je tromjesečno savjetovanje sa zainteresiranom javnošću o reformi Zajedničke poljoprivredne politike!

  • 437
  • 49
  • 0

Počevši od 2. februara, svi zainteresirani evropski građani u sljedeća tri mjeseca imaju priliku izreći svoje mišljenje o tome kuda bi evropska poljoprivreda trebala ići. Naime, Evropska je komisija pokrenula savjetovanje sa zainteresiranom javnošću o za sve poljoprivrednike iznimno bitnom pitanju, reformi Zajedničke poljoprivredne politike ZPP (Common agricultural policy, CAP).

Reformom Komisija namjerava poljoprivrednu politiku usmjeriti prema modernizaciji i pojednostavljenju kako bi "odgovorila na ključna pitanja s kojima se suočavaju poljoprivreda i ruralni krajevi", ali i "pridonijela ostvarenju ključnih ciljeva ove Komisije, porastu zaposlenosti i gospodarskom rastu". Cilj je, također, uskladiti ZPP s Ciljevima održivog razvoja kao i ciljevima na koje se EU obvezala kroz Pariški dogovor o klimatskim promjenama.

O reformi Zajedničke poljoprivredne politike

"Pozivamo sve dionike i sve zainteresirane za budućnost hrane i poljoprivrede u Evropi da sudjeluju u kreiranju politike za sve evropske građane. Zajednička poljoprivredna politika već pridonosi dobrobiti svih građana, u smislu sigurnosti hrane, opstanku ruralnih područja, ruralnog okoliša i doprinosu izazovu klimatskih promjena. Kroz oblikovanje puta u budućnost, siguran sam da možemo postići još više, no moramo CAP usavršiti, revitalizirati i, naravno, adekvatno financirati", istaknuo je povjerenik EU za poljoprivredu i ruralni razvoj Phil Hogan.

Iako je posljednja reforma ZPP-a provedena relativno nedavno, 2013. godine, Komisija ističe kako niz čimbenika zahtijeva učinkovitiji odgovor. Neki od ključnih izazova, prema EK, koji su se pojavili u posljednjih nekoliko godina su povećana nesigurnost tržišta i pad cijena te nove međunarodne obaveze po pitanju održivog razvoja i klimatskih promjena.

Rezultati savjetovanja bit će objavljeni na webu, a povjerenik Hogan će ih predstaviti na konferenciji u Bruxellesu u julu ove godine.


Tagovi

Evropska Unija Evropska komisija Zajednička poljoprivredna politika Poljoprivreda u EU


Autorica

Mirta Kolar

Više [+]

Diplomirala na Fakultetu političkih znanosti, danas svestrani istraživački novinar s naglaskom na eko poljoprivredu i zaštitu okoliša.

Šta će prilagođavanje EU zakonodavstvu značiti za sektor mljekarstva BiH?

24

  • 26.03.2024. - 12.04.2024.

Glasova: 13

Katastrofu, propast ćemo! 54,2%

Glasova: 7

Prosperitet, bit će nam bolje 29,2%

Glasova: 2

Sve će biti isto 8,3%

Glasova: 2

Ne zanima me ni EU, ni mljekarstvo 8,3%

Pregled ankete

Pregled ankete

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Fruška gora se uveliko budi. Među skrivenim lepotama je i jezerce u Rivičkom potoku. Ljubičasti cvet je lekoviti plućnjak (Pulmonaria) od kojeg se prave čajevi protiv kašlja. Da li ste znali za ovo jezerce? Foto: Zoran Grco Grčić