Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Prevencija pandemije
  • 18.11.2020. 18:00

Stižu nove pandemije ako ne zaštitimo prirodu? Poljoprivreda igra važnu ulogu

Promjene u načinu na koji koristimo zemlju - širenje i intenziviranje poljoprivrede, neodrživa trgovina, proizvodnja i potrošnja - narušavaju prirodu i povećavaju kontakt između divljih životinja, stoke, patogena i ljudi, upozoravaju stručnjaci.

Foto: Depositphotos/agero
  • 149
  • 16
  • 0

Nekoliko mjeseci nakon izbijanja pandemije virusa SARS-CoV-2 objavljeno je istraživanje kalifornijskog sveučilišta u Davisu gdje su proučavali znanstvene radove o bolestima koje su do sada prelazile sa životinja na ljude. Tada su ustvrdili da bliski kontakt s divljim životinjama kroz gubitak njihovog staništa, a onda i lov te trgovinu, povećava rizik od epidemije novih bolesti. 

Covid-19, virus koji je do sada uzrokovao ukupno 55,1 milijun slučajeva oboljenja u svijetu od kojih je 1,33 mil. sa smrtnim ishodom i dalje intrigira znanstvenike - kako njegovo podrijetlo, još više suzbijanje. Cjepivo će, čitamo ovih dana, uskoro biti dostupno, no, to ne znači da čovječanstvo treba zaboraviti na njegovo postojanje. 

Umjesto reakcije - prevencija širenja virusa

Osim što ćemo još dugo osjetiti posljedice, slične će pandemije postati sve češće, brže će se širiti, odnositi više života, a posljedično, znatnije naštetiti ekonomijama nego što je to Covid-19, upozorava novo izvješće o biološkoj raznolikosti i pandemijama 22 vodeća stručnjaka iz cijelog svijeta.

Sazvani od strane Međuvladine platforme za znanstvenu politiku o biološkoj raznolikosti i uslugama ekosustava (IPBES), stručnjaci se slažu da je izbjegavanje ere pandemije moguće, ali da će to zahtijevati seizmički pomak u pristupu problemu - sa reakcije na prevenciju.

Upozoravaju kako je ovo najmanje šesta svjetska zdravstvena pandemija od velike pandemije gripe 1918. godine, poznate i kao Španjolska gripa, pa iako svoje podrijetlo vuče od mikroba koje prenose životinje, kao sve do sada, nastanak ove najnovije u cijelosti je potaknut ljudskim aktivnostima. 

Masovna prenamjena zemljišta iz šumskih u poljoprivredna i izlovljavanje, krivci za Covid-19?

Procjenjuje se da još 1,7 milijuna trenutno 'neotkrivenih' virusa postoji kod sisavaca i ptica - od kojih bi do 827.000 moglo imati sposobnost zaraze ljudi

Smanjiti uništavanje bioraznolikosti

"Iste ljudske aktivnosti koje pokreću klimatske promjene i gubitak biološke raznolikosti potiču i rizik od epidemije. Promjene u načinu na koji koristimo zemlju - širenje i intenziviranje poljoprivrede, neodrživa trgovina, proizvodnja i potrošnja - narušavaju prirodu i povećavaju kontakt između divljih životinja, stoke, patogena i ljudi. Ovo je put do pandemije", ni malo nije optimističan Peter Daszak, zoolog i voditelj istraživanja. 

Što stručnjaci preporučuju? Prevenciju, odnosno smanjenje aktivnosti kojima uništavamo bioraznolikost, a što je, podsjetimo, dio Zelenog plana i jedna od strategija ZPP-a. To bi, prema znanstvenicima, trebalo smanjiti kontakt divljih životinja i stoke, a onda i ljudi te tako spriječiti širenje novih bolesti. 

Nagrada za unaprjeđenje eko proizvodnje - za bioraznolikost osigurano 40 milijardi eura?

Za razliku od prevencije, reakcija, poput mjera javnog zdravstva i tehnoloških rješenja, posebno brzo kreiranih i distribuiranih cjepiva i lijekova su "polagan i nesiguran put" koji sa sobom nosi ogromne troškove, ističu ovi stručnjaci. 


Tagovi

Pandemija Covid-19 Suzbijanje Prevencija Kontakt Divlje životinje Stoka Bioraznolikost


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Šta će prilagođavanje EU zakonodavstvu značiti za sektor mljekarstva BiH?

23

  • 26.03.2024. - 12.04.2024.

Glasova: 13

Katastrofu, propast ćemo! 56,5%

Glasova: 7

Prosperitet, bit će nam bolje 30,4%

Glasova: 1

Sve će biti isto 4,3%

Glasova: 2

Ne zanima me ni EU, ni mljekarstvo 8,7%

Pregled ankete

Pregled ankete

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Fruška gora se uveliko budi. Među skrivenim lepotama je i jezerce u Rivičkom potoku. Ljubičasti cvet je lekoviti plućnjak (Pulmonaria) od kojeg se prave čajevi protiv kašlja. Da li ste znali za ovo jezerce? Foto: Zoran Grco Grčić