Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Širenje tržišta
  • 06.05.2022. 10:30

Stiže tim iz EK - uskoro moguć izvoz goveđeg i svinjskog mesa u zemlje EU

Ministar Košarac vjeruje da će na temelju eventualnih primjedbi u nekom kraćem roku biti savladane sve te poteškoće u pogledu proizvodnje, prerade, laboratorije i kontrole

Foto: Depositphotos/Eivaisla
  • 152
  • 51
  • 0

Tim Evropske komisije će krajem maja u Bosni i Hercegovini izvršiti nadzor u drugom stepenu u okviru procedure odobravanja izvoza crvenog mesa u zemlje Evropske unije, potvrdio je državni ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa, Staša Košarac.

Riječ je o goveđem i svinjskom mesu, a ministar navodi kako vjeruje da će na temelju eventualnih primjedbi u nekom kraćem roku biti savladane sve te poteškoće u pogledu proizvodnje, prerade, laboratorije i kontrole. Dodao je i da je otvaranje novih tržišta jedna od ranijih politika. 

"Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa u Vijeću ministara, u koordinaciji sa Kancelarijom za veterinarstvo, to pitanje je otvorilo i upitnike dostavilo nadležnim tijelima Evropske komisije. Popunili smo u prvom stepenu upitnik", rekao je Košarac.

Dodao je kako smatra da je bila logična situacija da se domaćim poljoprivrednicima, koji imaju mogućnost da uvezu živu stoku iz EU, omogući izvoz crvenog mesa u evropske zemlje, napomenuvši i kako je važno zadržati tržište zemalja CEFTE i otvoriti pitanje ugovora o slobodnoj trgovini sa Evroazijskom unijom.

BiH u strahu od nestašice mesa - cijene enormne, proizvođači bez zarade

"Otvorili smo usaglašavanje veterinarskih certifikata i sa drugim zemljama. Nedavno smo obaviješteni da je Izrael prihvatio naš prvi upitnik i očekujemo da ćemo iduće sedmice dobiti odgovor iz drugog stepena prema Izraelu", kaže ministar.

Istakao je da za izvoz crvenog mesa postoji i tržište Saudijske Arabije, Ujedinjenih Arapskih Emirata i Malezije.


Tagovi

Meso Izvoz mesa Goveđe meso Svinjsko meso Staša Košarac Izvoz u EU


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.