Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Navodnjavanje
  • 04.01.2022. 07:30

Stiže novitet među mašinama za navodnjavanje

Mašine sa mlaznicama u odnosu na velike prskalice imaju poboljšanje jer se radi o navodnjavanju koje štedi resurse, izvodi se uz mali pritisak, a važno je i to što radi blizu površine zemlje.

Foto: Facebook/Fasterholt
  • 63
  • 23
  • 0

DL 66 Pro iz danske kompanije Fasterholt Maskinfabrik  je kombinacija mobilne mašine za navodnjavanje sa dovodom i mlaznicama ugrađenim na nosaču koji se sastoji od novog, teleskopskog i hidraulički sklopivog 66 metara dugog aluminijuskog okvira. Za ova su poboljšanja inovatori osvojili srebrnu medalju na posljednjoj Agritechnici.   

Mašine sa mlaznicama u odnosu na velike prskalice (topove) imaju poboljšanje jer se radi o navodnjavanju koje štedi resurse, izvodi se pod nižim tlakom (cca. 1 do 2 bara, zavisi od korištenoj mlaznici), a važno je i to što radi blizu površine zemlje.

Mlaznice na nosaču

Pritisak, koji je niži od pritiska topa, štedi energiju. Udio malih, sitnih kapljica je manji, a to svodi isparavanje na minimum. Zbog blizine površine zemlje uticaj vjetra je minimiziran za razliku od topa na kojeg vjetar može intenzivno djelovati.

Prednosti mobilne mašine leži u većoj dužini crijeva (do 1.000 metara), koje ona namotava i ne vuče po zemlji.

Nedostatak ovog sistema je relativno velika težina.

Cijelim sistemom upravlja jedan čovjek

U budućnosti se planira svojevrsna "kontrola sekcija", pri čemu će se polje u obliku klina moći djelomično navodnjavati i u velikoj mjeri izbjegavati preklapanje i tretiranje neciljanih površina.

Ekonomski značaj je već evidentan. Ovom mašinom se može tretirati 8ha bez premještanja čime se povećava učinak i kvalitet rada. Takođe, dovoljan je samo jedan radnik da upravlja cijelim procesom.


Tagovi

Agritechnica Srebrna nagrada Mašina za navodnjavanje Poljoprivredna mehanizacija Navodnjavanje DL 66 Pro


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.