Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Bioambalaža
  • 25.02.2023. 18:00

Stiže inovacija: Popijete sok pa pojedete flašu?

Ambalaža traje koliko i proizvod, a ne zagađuje prirodu.

Foto: Tomorrow Machine/Depositphotos/marisha5
  • 121
  • 35
  • 0

Švedski dizajnerski studio Tomorrow Machine razvio je flašu na bazi krompirovog soka koju možete jesti, kompostirati i razgraditi, izvještava Designweek. U ovom projektu sarađivali su s kompanijom za proizvodnju sokova Eckes Granini kako bi kreirali flašu na biološkoj bazi pod nazivom GoneShells.

"Ideja je bila da se napravi jestivo pakovanje koje ima isti kratak rok trajanja kao i proizvodi koje sadrži", rekla je Anna Glansen, osnivač Tomorrow Machine.

Ambalaža koja se jede

Osnovni koncept GoneShells-a je da životni vijek ambalaže odgovara vijeku trajanja sadržaja i tako zaobiđe konvencionalni sistem recikliranja. Cilj je da se smanji uticaj ambalaže na životnu sredinu i spriječi da ona završi u prirodi, okeanima i na deponijama.

Ideju za ovaj jedinstven proizvod su pronašli u prirodi gdje je voće zaštićeno svojom korom. Zahvaljujući spiralnoj strukturi flaša se može namotati. Kada ispraznimo sadržaj možemo je pojesti, kompostirati ili rastvoriti u vodi.

"U kontaktu s vodom odmah počinje reakcija, koja sigurno uništava materijal na bazi krompira za oko 20 minuta", rekla je Maria Glansen.

Nepoznat sastav

Projekat je podržao strateški inovacijski program BioInnovation, zajedničko ulaganje Vinnove, Formasa i Švedske energetske agencije. Podršku su dali RISE Research Institute u Švedskoj i brending agencija F&B Happy.

Tomorrow Machine nije otkrio sastav biomaterijala, osim da je napravljen od krompira na osnovu postojećih proizvodnih tehnika.


Tagovi

Bioambalaža Bio flaša GoneShells Jestiva flaša Eckes Granini


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Šta će prilagođavanje EU zakonodavstvu značiti za sektor mljekarstva BiH?

24

  • 26.03.2024. - 12.04.2024.

Glasova: 13

Katastrofu, propast ćemo! 54,2%

Glasova: 7

Prosperitet, bit će nam bolje 29,2%

Glasova: 2

Sve će biti isto 8,3%

Glasova: 2

Ne zanima me ni EU, ni mljekarstvo 8,3%

Pregled ankete

Pregled ankete

Izdvojeni tekstovi

KLUB

"Voda za mir", tema je ovogodišnjeg Svjetskog dana voda koji se obilježava 22. ožujka. Čak 2,2 milijarde ljudi živi bez pristupa zdravstveno ispravnoj vodi, a temeljni fokus obilježavanja ovoga dana je postizanje jednog od ciljeva održivog... Više [+]