Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Projekti
  • 10.01.2023. 12:00
  • Dobojska regija, Republika Srpska, Doboj

Stigla mehanizacija u Doboj: Mujina mašina mijenja deset ljudi

Donaciju su dobila 23 korisnika, mahom poljoprivrednici. Svaki je dobio opremu u vrijednosti oko 2.000 eura, uz vlastito učešće od 20 posto

Foto: Screenshot/YouTube
  • 228
  • 68
  • 0

Na adrese nekoliko poljoprivrednika s područja Doboja stigla je mehanizaciju koja će im pomoći u narednoj sjetvenoj sezoni. Naime, kroz projekat njemačke organizacije "Help", i vlastito učešće od 20 posto, nabavljene su freze, kupilice, plugovi i druga oprema.

Farmer Hajrudin Agić iz Male Bukovice bavi se tovom bikova i uzgojem krava, a na površini od oko 40 dunama sije kukuruz i pšenicu. Putem ovog projekta nabavio je frezu, uz učešće 600 KM.

"Naradim pet operacija, a s njom sve završavam, uzorem i samo frezam, a ovako sam morao pozubiti, potanjhirati, poravnati, pa tek onda sijati i tu je velika ušteda goriva", rekao je Avdić.

Agić na  40 dunama sije kukuruz i pšenicu

Dvobrazne plugove i kupilicu sijena, nabavio je stočar Mujo Smajlović iz Makljenovca koji obrađuje oko 100 dunuma zemljišta u zakupu. Ovu površinu dvaput godišnje kosi, zgrće i balira. "Ovaj priključak služi za zgrtanje, prevrtanje sijena, sakupljanje u redove i poslije se to balira. Ovo mijenja najmanje 10 ljudi. Jedan čovjek ovo zakači za traktor i zgrne za pola sata 10 dunuma, balira i to je to", kazao je Smajlović.

Donaciju su dobila 23 korisnika, mahom poljoprivrednici. Svaki je dobio opremu u vrijednosti oko dvije hiljade eura, dok je ukupna vrijednost projekta nešto veća od 90.000 KM. Polovinu sredstava osigurala je njemačka vlada preko organizacije "Help". Grad Doboj finansirao je 30 posto, a pravo na učešće imale su nezaposlene, socijalno ranjive kategorije stanovništva.

"Grad Doboj je učestvovao s oko 31.000 KM. Sredstva se nisu mogla dići u novcu, isključivo je to kroz poljoprivredne mašine i alate", rekao je Slavko Kovačević, zamjenik gradonačelnika Doboja. Opremu u naredne dvije godine ne smiju prodavati, a kontrolu će vršiti iz njemačke organizacije. Nakon ovog perioda, ona postaje vlasništvo korisnika.


Tagovi

Poljoprivredna mehanizacija Poljoprivrednici Donacija opreme Freze Priključci


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.