Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Općina Ljubuški
  • 05.05.2017. 18:00

Štete od mraza ogromne, traži se način saniranja

Federalni ministar poljoprivrede Šemsudin Dedić boravio je u posjetu Općini Ljubuški te s načelnikom Nevenkom Barbarićem obišao od mraza stradale poljoprivredne površine.

Foto: fmpvs.gov.ba
  • 1.903
  • 175
  • 0

Federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Šemsudin Dedić boravio je danas u radnoj posjeti općini Ljubuški kako bi se upoznao sa projektima iz oblasti poljoprivrede koji se realiziraju na području ove općine.

Ministar Dedić je posjetio ribogojilište "Koćuša" EUROFISH u Grabovu Vrilu, a obišao je i poljoprivredne površine u Vojnićima koje su u proteklom periodu bile pogođene niskim temperaturama, ponajviše u noći sa 21. na 22. april 2017. godine.

Potom je upriličen sastanak sa općinskim načelnikom Nevenkom Barbarićem, kao i sastanak sa Udruženjem poljoprivrednih proizvođača općine Ljubuški.

"Otvorili smo pitanja koja su značajna za razvoj općine Ljubuški a u nadležnosti su našeg ministarstva, sve oblike saradnje smo otvorili i nadam se uspješnoj suradnji. Ministarstvo će općini Ljubuški dati maksimalnu podršku u svim projektima ali i problemima koje ćemo zajedno rješavati", kazao je ministar Dedić.

Saniranje posljedica elementarnih nepogoda

Načelnik općine Ljubuški Nevenko Barbarić kazao je da je poljoprivreda najvažnija privredna grana te da u ovoj oblasti Ljubuški ima najveći potencijal.

"Upoznali smo ministra sa mogućnostima, planovima i poteškoćama i u razgovoru sa predstavnicima udruženja poljoprivrednih proizvođača dotaknuli smo se i ostalih tema, od kapitalnih investicija do saniranja posljedica elementarnih nepogoda. Zahvaljujem se ministru na dolasku", kazao je Barbarić, navodi se na stranicama Ministarstva.

Podsjećamo, Općina Ljubuški je proglasila elementarnu nepogodu zbog pretrpljene štete od mraza, a prema obećanju ministra razmotrit će se mogućnosti kako napraviti iskorake odnosno kako pomoći proizvođačima. Općina, pak, već razmatra načine pomoći u povrtlarstvu, dijelom nadoknaditi dio šteta, povjerenstva su na terenu. O kolikim sredstvima je riječ, navodi načelnik, ne zna se, no štete su velike. Stradalo je povrće, ali i nasadi vinovi loze te dio voćnjaka.

Foto: fmpvs.gov.ba


Tagovi

Ljubuški Šemsudin Dedić Nevenko Barbarić


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirani agronom s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub i donosi najnovije vijesti iz svijeta poljoprivrede.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

#Zelena je boja rasta, prirode i novca. Također, smirujuća boja, koja odgovara našim osjetilima.

To je također i boja povezana sa zavišću, dobrom srećom, velikodušnoću i plodnošću. Tradicionalna je boja mira, harmonije i dobre energije.