Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • divlje svinje
  • 16.07.2021. 12:00
  • Unsko-sanski kanton, Federacija Bosne i Hercegovine, Sanski Most

Štete od divljih svinja sve češće, poljoprivrednici očajni!

Tamošnji farmeri su očajni jer svi njihovi pokušaji i apeli da se taj problem riješi na neki način, ostali su bezuspješni.

Foto: Depositphotos/johan10 (ilustracija)
  • 135
  • 8
  • 0

Vlažno vrijeme pogoduje divljim svinjama da se spuštaju u naseljena područja i uništavaju usjeve krompira i kukuruza u potrazi za hranom, ali oštećeni poljoprivrednici ne znaju kome se obratiti jer te životinje ne prestaju praviti štetu na širem području općine Sanski Most. 

Tamošnji farmeri su očajni jer svi njihovi pokušaji i apeli da se taj problem riješi na neki način, ostali su bezuspješni. Prema riječima nekih ratara, kada su prije par dana krenuli u žetvu zobi, dolaskom na parcelu samo su mogli konstatovati da su velike površine zasijane tom žitaricom jednostavno uništene.

"Sve je povaljano i izgleda kao da je tu prošlo na desetine kamiona. Gubici su veliki jer je uložen značajan novac, trud, rad i energija, a sada se, praktično, malo toga ima požnjeti", rekao je za Nezavisne poljoprivrednik, Ferid Kugić, napominjući da nije jedini koji muku muči sa tom divljači, ali svi vidovi borbe protiv njih pokazali su se kao nedovoljno uspješni

Problemi tek predstoje 

Kako kaže, probali su ih otjerati petardama, ali njihovo dejstvo bilo je kratkoročno jer su se u krdima uvijek vraćale pa se sa razlogom pita isplati li se pod takvim okolnostima i izvoditi sjetvu, naročito sada kada je repro i sjemenski materijal znatno poskupio. 

Poljoprivrednik Mehmed Alagić naglasio je kako je bio prinuđen da ogradi parcele električnim pastirima, međutim ističe da nije u situaciji sve ograditi zato što se radi o velikim površinama zemljišta, a za to je potrebno i dosta novca.

"Ranije nikada nismo imali toliko problema s divljim svinjama i bukvalno se borimo sa njima još od trenutka kada položimo sjeme u zemlju. Već su tada krenule poteškoće jer ga iskopavaju pa moramo ponovo zasijavati", navodi ovaj poljoprivrednik, smatrajući da je izvjesno da još teže stanje tek predstoji jer je kukuruz sada u fazi razvoja kada im je najslađi. 

Na snazi je lovostaj, šta učiniti ?

Proizvođači su par puta tražili da se u rješavanje ovoga problema uključi Lovačko društvo "Sana", ali u toj organizaciji uporno ističu kako su nemoćni jer je trenutno na snazi lovostaj, a važeći zakon ne omogućava organizovanje lova.

Dobri poznavaoci životinja ističu kako zbog sve praznijih sela, ali i suše koja je uticala da dođe do nestašice hrane u njihovim prirodnim staništima, divlje svinje bez straha silaze u niže krajeve i blizu naseljenih mjesta, te nanose štetu poljoprivrednim biljkama.

Divljač uništava usjeve, lov zabranjen, a uslovi za odštetu nerealni

O napadu tih šumskih napasnika pisali smo i ranije na Agroklubu. Podsjetimo, prošle godine su stanovnici Donjeg Vakufa bili u velikom strahu od napada na njihove usjeve, pogotovo oni u višim predjelima. 

"Do sada nam se nikad nije desilo da  divlje svinje uđu u baštu koja je ograđena drvenom ogradom. Viđali smo tragove da hodaju okolo, kopaju ispod voćki, ali sada su dva puta probili ogradu i uništili kompletan usjev povrća", rekao nam je Salko Smajić, koji na Rudini već godinama sadi krompir, grah i ostalo povrće. 

Kontaktirali smo tom prilikom i Savez lovačkih organizacija Bosne i Hercegovine, gdje su nam kazali da u Srednjobosanskom kantonu lovišta nisu ustanovljena.


Tagovi

Divlje svinje Uništavaju usjeve Električni pastir Vlažno vrijeme Na snazi lovostaj Krdo svinja


Autor

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana Živanić, dipl.ing- master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbjedne hrane.