Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Prve procjene
  • 19.05.2023. 14:00

Štete na poljoprivrednim gazdinstvima u USK - tri miliona KM

Velika su štete na poljoprivrednim parcelama i usjevima u svim općinama i gradovima u USK

Foto: Vlada USK
  • 51
  • 14
  • 0

Poplave koje su proteklih dana zahvatile Unsko-sanski kanton, uzrokovale su milionske štete na stambenim i poslovnim objektima, kao i poljoprivrednim dobrima. Pokazale su to prve preliminarne procjene dva dana nakon prestanka padavina.

Vodostaji svih rijeka u USK se povlače i stagniraju. Podsjetimo, samo u Bihaću i Bosanskoj Krupi voda je prodrla u više od 600 stambenih, poslovnih i pomoćnih objekata. Velika su štete na poljoprivrednim parcelama i usjevima u svim općinama i gradovima.

"Predstavnici Ministarstva za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo napravili su određene preliminarne procjene štete na poljoprivrednim gazdinstvima, a one iznose oko tri miliona KM. Kada su u pitanju štete na stambenim i poslovnim objektima, prve su procjene oko pet miliona maraka", rekao je premijer USK, Mustafa Ružnić, piše Fena.

Voda na polju: Presijavati, razbijati pokoricu, koristiti biostimulatore?

Vlada Federacije BiH je donijela odluku o izdvajanju 500.000 KM iz tekuće rezerve budžeta, kao interventnu mjeru pomoći za četiri grada i općine u USK, a sredstva bi trebala biti operativna u ponedjeljak, 22. maja. Od ovog iznosa po 150.000 KM odobreno je za Bihać, Bosansku Krupu i Sanski Most, te 50.000 KM za Ključ. Kako je istaknuto, naknadno će biti razmotreno stanje na ugroženim područjima i u skladu s procijenjenim štetama intervenirat će se u pravcu daljnje pomoći poplavljenim područjima u Federaciji BiH.


Tagovi

Poljoprivreda Štete Poljoprivredno zemljište Mustafa Ružnić Vlada FBiH


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.

Da li u BIH nedjeljom i državnim praznicima zabraniti radove koji remete javni red i mir?

65


Glasova: 29

Da 44,6%

Glasova: 25

Ne 38,5%

Glasova: 11

Ne zanima me ni rad ni nedjelja 16,9%

Pregled ankete

Pregled ankete

Izdvojeni tekstovi

KLUB

"Voda za mir", tema je ovogodišnjeg Svjetskog dana voda koji se obilježava 22. ožujka. Čak 2,2 milijarde ljudi živi bez pristupa zdravstveno ispravnoj vodi, a temeljni fokus obilježavanja ovoga dana je postizanje jednog od ciljeva održivog... Više [+]