Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Omnibus Uredba
  • 24.11.2017. 07:00

Status mladog poljoprivrednika produžen na pet godina

Cilj sporazuma između Evropske komisije, Vijeća i Parlamenta jest prilagoditi Zakon poljoprivredne politike u nekoliko ključnih aspekata, kao primjerice ozelenjivanje, jačanje bioraznolikosti, potpore mladim poljoprivrednicima i trajanje njihovog statusa.

Foto: b-photo/bigstockphoto.com
  • 341
  • 24
  • 0

Jučer je Odbor za poljoprivredu i ruralni razvoj Evropskog parlamenta usvojio Omnibus Uredbu važnu za reformu Zajedničke poljoprivredne politike (ZPP) na sredini razdoblja njene provedbe.

"Postigli smo potrebne napretke kako bismo mogli prilagoditi ključne elemente u poljoprivrednoj politici u korist naših poljoprivrednika pružajući im veću fleksibilnost i sigurnost", izjavio je izvjestitelj Albert Dess, zastupnik u Evropskom parlamentu i glasnogovornik EPP grupe za poljoprivredu.

Cilj sporazuma između Komisije, Vijeća i Parlamenta jest prilagoditi ZPP u nekoliko ključnih aspekata.

"Dostignut kompromis omogućava našim poljoprivrednicima da odaberu najbolje prikladne načine ozelenjivanja. Kompromis također pruža više sigurnosti kada su u pitanju trajni travnjaci i ostvaruje nekoliko pojednostavljenja propisa, naprimjer pružajući jasniju definiciju aktivnog poljoprivrednika i tko se takvim može kvalificirati te daje našim poljoprivrednicima bolje mogućnosti za upravljanje rizikom", objasnio je Dess, koji je u ime Evropskog parlamenta pregovarao s Komisijom i Vijećem o ovoj Uredbi.

Jačanje bioraznolikosti

Jedno od glavnih postignuća EPP grupe je jačanje bioraznolikosti: "Veliki je uspjeh da se u budućnosti medonosne biljke, višegodišnje silfije i "slonova trava" mogu uzgajati i na ekološki značajnim područjima te biti priznati kao dio ispunjavanja obveza ozelenjivanja. Povrh toga, faktor ponderacije proteinskih usjeva povećan je s 0,7 na 1,0", rekao je Dess. Nadalje, prag za aktivaciju instrumenata upravljanja rizicima je smanjen i stoga je dostupniji poljoprivrednicima.

Za mlade poljoprivrednike, pozitivan je signal da će oni po stupanju na snagu Uredbe, a prema shemi potpora mladim poljoprivrednicima, imati pravo na punih pet godina uživanja statusa mladog poljoprivrednika. Donošenje novih propisa ne bi se trebalo odgađati.

Vrlo je važno da sporazum stupi na snagu početkom 2018. godine. Naši poljoprivrednici moraju biti u stanju provesti te pozitivne promjene što je prije moguće. Moramo ih obavijestiti da je ZPP prilagođeniji njihovim potrebama.

Stabilni uvjeti rada i orijentiranost politike ka praktičnim rješenjima bitni su za poljoprivrednike kako bi oni sami, ali i ruralna područja u cjelini ostvarili vitalni poljoprivredni sektor", zaključio je Albert Dess.

Foto: b-photo/bigstockphoto.com


Tagovi

Mladi poljoprivrednici Albert Dess Evropski parlament Zajednička poljoprivredna politika


Autorica

Karolina Rastija

Više [+]

Magistra agroekonomike s iskustvom u poljoprivredi. Svoje znanje i savjete dijeli i s čitateljima Agrokluba.

Šta će prilagođavanje EU zakonodavstvu značiti za sektor mljekarstva BiH?

19

  • 26.03.2024. - 12.04.2024.

Glasova: 12

Katastrofu, propast ćemo! 63,2%

Glasova: 5

Prosperitet, bit će nam bolje 26,3%

Glasova: 1

Sve će biti isto 5,3%

Glasova: 1

Ne zanima me ni EU, ni mljekarstvo 5,3%

Pregled ankete

Pregled ankete

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Kako vi zovete ovo !? Dosta se koriste u islamskoj tradiciji u mjesecu Ramazanu !