Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Nije li previše?
  • 19.02.2024. 13:30

Statističari za pripremu popisa poljoprivrede traže mjesečne naknade od 550 KM

Članovi radne grupe, koju čini 18 predstavnika iz 10 institucija, traže naknade za redovne poslove iz svoje nadležnosti. I ovo je BiH...

Foto: Depositphotos/budabar
  • 139
  • 33
  • 0

Sredinom prošle godine Vijeće ministara BiH donijelo je odluku o formiranju Interresorne radne grupe za pripremu Akcijskog plana za pripremu, provođenje i diseminaciju rezultata popisa poljoprivrede u Bosni i Hercegovini 2023. - 2026. godina. U njoj sudjeluje 18 predstavnika, iz čak deset institucija, svih nivoa, a zadatak im je da definiraju glavne aktivnosti, nositelje njihove realizacije te rokove za sve faze u procesu popisa poljoprivrede.

Zanimljivo je da je već zatražena izmjena ove odluke, usvojene 1. juna 2023., a riječ je o tome da članovi traže naknadu za svoj rad, odnosno poslove iz svoje nadležnosti za koji već primaju plaću. Naime, u predloženoj izmjeni od Vijeća ministara BiH se traži da članovima odobri mjesečnu naknadu od 550 KM, koja bi se isplaćivala za mjesec u kojem je održan sastanak ove radne grupe, onima koji prisustvuju. Prostom računicom, za godinu dana, ukoliko bi svaki mjesec održavali sastanak, na ime naknada uzeli bi više od 100 hiljada maraka.

"Naknada se isplaćuje od dana imenovanja članova Interresorne radne grupe, pa do momenta izvršenja zadataka od strane iste", navedeno je u prijedlogu izmjene, što bi praktično značilo i retroaktivnu isplatu svih sastanaka do eventualnog usvajanja ove izmjene u Vijeću ministara BiH.

Smatrate li opravdanim ovaj zahtjev statističara? Pišite nam u komentarima ispod teksta.

Novčana naknada bi se, kako je navedeno, isplaćivala iz sredstava budžeta za provođenje popisa poljoprivrede, što je inače jedan od prioriteta iz Sporazuma o evropskom partnerstvu koji naglašava kako BiH mora ojačati prikupljanje i obradu poljoprivrednih statističkih podataka u skladu sa standardima i metodologijama EU-a.

Posljednji popis poljoprivrede u SRBiH rađen je 1960. godine, a Bosna i Hercegovina je trenutno jedina zemlja u Evropi koja nema osnovnih strukturnih podataka о poljoprivrednim gazdinstvima, odnosno nema proveden sveobuhvatni popis poljoprivrede.

Predloženu izmjenu, kao i pobrojane članove radne grupe, možete pogledati u dokumentu ispod ovog teksta.


Dokumenti


Tagovi

Popis poljoprivrede Isplata naknade Prijedlog izmjene Radna grupa


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.