Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • FMPVŠ
  • 29.05.2024. 12:05

Šta se mijenja u Pravilniku o ostvarivanju poticaja po modelu ruralnog razvoja?

Predloženo je nekoliko tehničkih izmjena, a evo i nekih na koje bi trebali posebno obratiti pažnju.

Foto: Depositphotos/fotosedrik
  • 1.922
  • 96
  • 0

Pravilnik o uvjetima i načinu ostvarivanja novčanih podrški po modelu ruralnog razvoja ponovo će se mijenjati. Naime, Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva pripremilo je i stavilo na uvid Nacrt izmjena i dopuna ovog dokumenta. 

Predloženo je nekoliko tehničkih izmjena, a evo i nekih na koje bi trebali posebno obratiti pažnju. 

Kada je riječ o neprihvatljivim troškovima (član 8), ovim dokumentom je predloženo da se nabavka kosilica za održavanje travnjaka smatra prihvatljivim u slučaju kada klijent posjeduje višegodišnji nasad površine iznad 1 ha.

Predložena je i izmjena u članu 18. o potrebnoj dokumentaciji za ostvarivanje prava na novčanu podršku za investicije u mehanizaciju. Konkretno riječ je o garantnom listu, koji više nije potrebno dostavljati kod nabavke priključnih uređaja.

U istom članu mijenja se i tačka u kojoj je navedeno da se dostavlja "potvrda iz CIPS-a o broju djece u porodici nosioca PPG-a odnosno vlasnika obrta". Prema predloženim izmjenama umjesto potvrde iz CIPS-a, dostavlja se izvod iz matične knjige rođenih kao dokaz (rodni list, op.a.).

Kompletan Nacrt pravilnika o uslovima i načinu ostvarenja novčanih podrški po modelu ruralnog razvoja - dostupan je ispod ovog teksta.

Slična izmjena je previđena u članu 28. kod ostvarivanja prava na novčanu podršku za investicije u podršku mladim poljoprivrednicima za pokretanje poslovanja. Prema trenutnoj regulativi klijent dostavlja "potvrde iz CIPS-a o mjestu prebivališta članova porodice". Izmjenama i dopunama je previđeno da se za maloljetnu djecu dostavi izvod iz matične knjige rođenih.

Kod ostvarivanja prava na novčanu podršku za investicije u izgradnju, proširenje odnosno opremanje građevinskih objekata na poljoprivrednom gazdinstvu, izmjene predviđaju da klijenti ne moraju dostavljati specifikaciju izvedenih građevinskih radova u slučaju izgradnje plastenika.

Svoje primjedbe, prijedloge i sugestije na navedeni nacrt možete dostavljati do 10. juna, u pisanoj formi, putem ovog obrasca, na adresu: Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, Ul. Hamdije Čemerlića 2, 71000 Sarajevo ili na  e-mail: amela.gracic@fmpvs.gov.ba .


Dokumenti


Tagovi

Pavilnik Izmejen pravilnika Dopune pravilnika Ruralni razvoj Ministarstvo poljoprivrede Prijvatljivi troškovi CIPS Rodni list Garantni list


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.