Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Žitarice i uljarice
  • 21.02.2024. 18:00

Šta se događa s cijenama na tržištu žitarica i uljarica?

Konkurencija između pšenice zapadnoevropskog i crnomorskog porijekla je na novom vrhuncu

Foto: Depositphotos/yanik88
  • 69
  • 8
  • 0

Cijene na tržištu žitarica su i dalje slabe. U utorak su bile u padu, od oko 9 eura/t za pšenicu i kukuruz, a slično se očekuje i u narednoj sedmici. 

Analitičari kompanije Agritel danas izvještavaju o oporavku terminskih tržitša s obje strane Atlantika. Riječ je o dnevnim porastima od +2,3% za pšenicu i +2,2% za kukuruz što je najjači rast unazad posljednjih 7 mjeseci. No, navode kako je cijena i dalje ispod psihološkog nivoa od 200 eura/t. 

Na gotovinskom (spot) tržištu one su ipak nešto više i prešle su taj prag.

Cijena pšenice na pariškoj spot berzi:

Smatraju da je konkurencija između pšenice zapadnoevropskog i crnomorskog porijekla na novom vrhuncu, na što velik utjecaj imaju i protesti poput onog u Poljskoj gdje farmeri blokiraju kamione i vozove koji prevoze ukrajinske žitarice. 

Kada je riječ o pšenici na terminskom tržištu za maj, ona se na pariškom MATIF-u trguje za 198 eura/t, a kukuruz za juni po 171 euro/t. Razlog su jeftinije crnomorske, slabija potražnja, ali i prognoza za veću količinu ruskih.

Cijena kukuruza: 

Cijene za uljanu repicu bilježe lagani pad, pa je tako za maj 2024. pala za 1,50 eura/t na 425 eura/t. Kada je riječ o novoj, avgustovskoj žetvi, stabilizirale su se na 423,75 eura/t. Na ovakav trend utječu cijene brazilske soje i poboljšanje vremenskih uvjeta u Argentini. S druge strane, padaju cijene sirove nafte kao i palminog ulja. 

Cijena uljane repice:

Pati i američko tržište

Kada je riječ o američkom tržištu, pšenica, čija je cijena oštro pala prošli tjedan, snažnije se oporavila u odnosu na kukuruz i soju. 

Kažu kako su i cijene tamošnje pšenice pod velikim utjecajem međunarodne konkurencije crnomorske dok na kukuruz i soju utječe situacija u Južnoj Americi, odnsono Brazilu i Argentini. 

Očekuje se puno ruskih žitarica 

Ako vremenski uvjeti budu normalni, ove bi godine Rusija mogla požnjeti 135-145 miliona tona žitarica, rekao je predsjednik Ruske unije žitarica Arkadij Zločevski. Istaknuo je kako očekuju povećanje izvoza na najmanje 70 miliona tona. 

Također, ukrajinsko ministarstvo poljoprivrede objavilo je da je od početka februara izvezeno 3,2 miliona tona žitarica, gotovo koliko i prošlog mjeseca (3,3 mil. t).

Loša evropska prognoza 

S obzirom na loše prognoze za proizvodnju u Evropi, posebno Francuskoj u kojoj je značajno pala površina pod ozimim žitaricama, pšenice za -7,7% na 4,36 miliona hektara te ječma za -6,6% na 1,3 mil. ha, očekuje se lagani oporavak cijena.

Kretanje cijena žitarica i uljarica na svjetskim burzama pratite na Baze podataka > Tržište 

No, prognozirana kiša bi mogla pogoršati ionako tešku situaciju, posebno za ozimine, navodi Agrarheute. Oko 68% pšenice je u dobrom do izvrsnom stanju, u usporedbi s 93% u ovo doba prošle godine. Za jari ječam, vlažno vrijeme značajno odgađa sjetvu. 


Tagovi

Cijene žitarica Cijene uljarica Tržište žitarica Tržište uljarica Cijena pšenice Cijena kukuruza


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.