Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Tržište hrane
  • 11.09.2022. 15:00

Šta je razlog povećanju vrijednosti EU trgovine poljoprivredno-prehrambenim proizvodima?

Na mjesečnom nivou povećanje vrijednosti bilo je 11 posto, odnosno 32 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine

Foto: Depositphotos/IgorStrukov
  • 68
  • 8
  • 0

Najnoviji mjesečni izvještaj Evropske komisije o trgovini poljoprivredno-prehrambenim proizvodima pokazuje da je maju 2022. godine ova trgovina u EU dostigla ukupnu vrijednost od 34,9 milijardi eura. Na mjesečnom nivou to je povećanje od 11 posto, odnosno 32 posto u odnosu na maj prošle godine.

Ovakav rezultat je podstaknut kontinuiranim rastom cijena robe. Izvoz je procijenjen na 19,4 milijarde eura, što odražava rast od 8 posto iz mjeseca u mjesec i 21 posto u odnosu na maj 2021. Radi se o većim količinama pšenice i kukuruza, ali manjim obimom za ostale žitarice.

Vrijednost uvoza je 15,6 milijardi eura, što je povećanje od 15 u odnosu na april i 48 posto više nego u maju prošle godine. To je uglavnom uzrokovano naglim povećanjem obima uvoza kukuruza, te višim cijenama kafe i orašastih plodova.

Dešavanja u maju

U tom je mjesecu izvoz na Bliski istok i sjevernu Afriku ostao stabilan. Kada je riječ o žitaricama i proizvoda od njih je dostigao 919 miliona eura, što je povećanje u odnosu na prethodnu godinu. Nagli rast je zabilježio izvoz pšenice, koji se povećao za 35 posto u odnosu na maj 2021, a porastao je za čak 625 posto u Maroko i za 208 posto u Tunis.

Rast cijena uticao je na vrijednost trgovine (Foto: M.C.Celić)

Izvoz iz Ukrajine je imao mjesečni rast 27 posto i iznosio 233 miliona eura, dok je za povrće i svinjetinu povećan za 102, odnosno 148 posto.

Uvoz je dostigao rekordne nivoe, s rastom za 15 posto od aprila i dostigao vrijednost od 15,6 milijardi eura. Za 41 posto je porastao uvoz iz Brazila na mjesečnom nivou i 84 posto u odnosu na maj 2021., a zbog povećanja cijena i količina roba. Najveći rast zabilježile su uljarice i žitarice, čija je vrijednost na mjesečnom nivou rasla za 459 miliona eura, odnosno 72 miliona eura.

Za 36 posto porastao je uvoz iz Ukrajine i iznosio je 665 miliona eura, pri čemu je najveći rast zabilježen kod uvoza uljarica i žitarica, a porastao je i uvoz peradi i jaja.

Pregled za period januar-maj

Ujedinjeno Kraljevstvo, Sjedinjene Američke Države i Kina su i dalje glavne izvozne destinacije. Izvoz u Veliku Britaniju bio je 21 posto veći u prvih pet mjeseci ove godine u odnosu na 2021. Prednjačili su proizvodi od žitarica i meso peradi.

U Kinu je on i dalje je nizak, a vrijednost mu je bila 5,7 milijardi eura, što je pad od 29 posto u odnosu na prošlu godinu. U subsaharsku Afriku je dostigao vrijednost od 4,6 mlrd. €. Uglavnom se radilo o povećanju cijena, ali i rastu trgovanjem suncokretovim uljem, šećerom i kukuruzom.

Kada je u pitanju uvoz, najviše je ostvaren iz Brazila, Ujedinjenog Kraljevstva i Kine. Iz Kine je dostigao je 3,7 milijardi eura, a najviše je uvezeno masnih kiselina, voska i hrane za kućne ljubimce. Iz Australije je uvezeno robe u vrijednosti 1,9 mlrd. €, pri čemu su glavni uvoz bili uljana repica, vuna, svila i vino.

Uvoz iz Ukrajine je vrijednosti 665 miliona evra (Foto: Depositphotos/vipavlenkoff)

Specifične kategorije proizvoda

Za period januar-maj najveći rast izvoza zabilježen je kod žitarica, koje su u odnosu na prošlu godinu porasle za 1,5 milijardi eura. Zabilježen je snažan rast kod proizvoda od žitarica i mlijeka. Porastao je i izvoz maslaca, dok je za mlijeko u prahu rastao vrijedonosno, ali ne i količinski.

Vrijednost uvoza kafe je porasla za 2 milijarde eura zbog rasta cijena, a kukuruza za 1,1 mlrd. € zbog količine.

Uvoz voća i orašastih plodova je snažno porastao i dostigao 9,3 milijarde eura, što predstavlja povećanje od 8 posto. Orašasti plodovi su stizali iz SAD-a, Turske i Vijetnama.

Izvještaj u cijelosti preuzimte u dokumentu ispod teksta. 


Dokumenti


Tagovi

Evropska komisija Poljoprivredni proizvodi Prehrambeni proizvodi Uvoz Izvoz Tržište hrane


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Šta će prilagođavanje EU zakonodavstvu značiti za sektor mljekarstva BiH?

22

  • 26.03.2024. - 12.04.2024.

Glasova: 13

Katastrofu, propast ćemo! 59,1%

Glasova: 6

Prosperitet, bit će nam bolje 27,3%

Glasova: 1

Sve će biti isto 4,5%

Glasova: 2

Ne zanima me ni EU, ni mljekarstvo 9,1%

Pregled ankete

Pregled ankete

Izdvojeni tekstovi

KLUB

"Voda za mir", tema je ovogodišnjeg Svjetskog dana voda koji se obilježava 22. ožujka. Čak 2,2 milijarde ljudi živi bez pristupa zdravstveno ispravnoj vodi, a temeljni fokus obilježavanja ovoga dana je postizanje jednog od ciljeva održivog... Više [+]