Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Tržište hrane
  • 11.09.2022. 15:00

Šta je razlog povećanju vrijednosti EU trgovine poljoprivredno-prehrambenim proizvodima?

Na mjesečnom nivou povećanje vrijednosti bilo je 11 posto, odnosno 32 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine

Foto: Depositphotos/IgorStrukov
  • 67
  • 8
  • 0

Najnoviji mjesečni izvještaj Evropske komisije o trgovini poljoprivredno-prehrambenim proizvodima pokazuje da je maju 2022. godine ova trgovina u EU dostigla ukupnu vrijednost od 34,9 milijardi eura. Na mjesečnom nivou to je povećanje od 11 posto, odnosno 32 posto u odnosu na maj prošle godine.

Ovakav rezultat je podstaknut kontinuiranim rastom cijena robe. Izvoz je procijenjen na 19,4 milijarde eura, što odražava rast od 8 posto iz mjeseca u mjesec i 21 posto u odnosu na maj 2021. Radi se o većim količinama pšenice i kukuruza, ali manjim obimom za ostale žitarice.

Vrijednost uvoza je 15,6 milijardi eura, što je povećanje od 15 u odnosu na april i 48 posto više nego u maju prošle godine. To je uglavnom uzrokovano naglim povećanjem obima uvoza kukuruza, te višim cijenama kafe i orašastih plodova.

Dešavanja u maju

U tom je mjesecu izvoz na Bliski istok i sjevernu Afriku ostao stabilan. Kada je riječ o žitaricama i proizvoda od njih je dostigao 919 miliona eura, što je povećanje u odnosu na prethodnu godinu. Nagli rast je zabilježio izvoz pšenice, koji se povećao za 35 posto u odnosu na maj 2021, a porastao je za čak 625 posto u Maroko i za 208 posto u Tunis.

Rast cijena uticao je na vrijednost trgovine (Foto: M.C.Celić)

Izvoz iz Ukrajine je imao mjesečni rast 27 posto i iznosio 233 miliona eura, dok je za povrće i svinjetinu povećan za 102, odnosno 148 posto.

Uvoz je dostigao rekordne nivoe, s rastom za 15 posto od aprila i dostigao vrijednost od 15,6 milijardi eura. Za 41 posto je porastao uvoz iz Brazila na mjesečnom nivou i 84 posto u odnosu na maj 2021., a zbog povećanja cijena i količina roba. Najveći rast zabilježile su uljarice i žitarice, čija je vrijednost na mjesečnom nivou rasla za 459 miliona eura, odnosno 72 miliona eura.

Za 36 posto porastao je uvoz iz Ukrajine i iznosio je 665 miliona eura, pri čemu je najveći rast zabilježen kod uvoza uljarica i žitarica, a porastao je i uvoz peradi i jaja.

Pregled za period januar-maj

Ujedinjeno Kraljevstvo, Sjedinjene Američke Države i Kina su i dalje glavne izvozne destinacije. Izvoz u Veliku Britaniju bio je 21 posto veći u prvih pet mjeseci ove godine u odnosu na 2021. Prednjačili su proizvodi od žitarica i meso peradi.

U Kinu je on i dalje je nizak, a vrijednost mu je bila 5,7 milijardi eura, što je pad od 29 posto u odnosu na prošlu godinu. U subsaharsku Afriku je dostigao vrijednost od 4,6 mlrd. €. Uglavnom se radilo o povećanju cijena, ali i rastu trgovanjem suncokretovim uljem, šećerom i kukuruzom.

Kada je u pitanju uvoz, najviše je ostvaren iz Brazila, Ujedinjenog Kraljevstva i Kine. Iz Kine je dostigao je 3,7 milijardi eura, a najviše je uvezeno masnih kiselina, voska i hrane za kućne ljubimce. Iz Australije je uvezeno robe u vrijednosti 1,9 mlrd. €, pri čemu su glavni uvoz bili uljana repica, vuna, svila i vino.

Uvoz iz Ukrajine je vrijednosti 665 miliona evra (Foto: Depositphotos/vipavlenkoff)

Specifične kategorije proizvoda

Za period januar-maj najveći rast izvoza zabilježen je kod žitarica, koje su u odnosu na prošlu godinu porasle za 1,5 milijardi eura. Zabilježen je snažan rast kod proizvoda od žitarica i mlijeka. Porastao je i izvoz maslaca, dok je za mlijeko u prahu rastao vrijedonosno, ali ne i količinski.

Vrijednost uvoza kafe je porasla za 2 milijarde eura zbog rasta cijena, a kukuruza za 1,1 mlrd. € zbog količine.

Uvoz voća i orašastih plodova je snažno porastao i dostigao 9,3 milijarde eura, što predstavlja povećanje od 8 posto. Orašasti plodovi su stizali iz SAD-a, Turske i Vijetnama.

Izvještaj u cijelosti preuzimte u dokumentu ispod teksta. 


Dokumenti


Tagovi

Evropska komisija Poljoprivredni proizvodi Prehrambeni proizvodi Uvoz Izvoz Tržište hrane


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.