Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Posljedice Sporazuma
  • 18.07.2016. 18:00

SSP je parafiran, što to znači za poljoprivredu?

Procjene moguće štete koju će da pretrpe pojedini sektori u poljoprivredi uradiće Svjetska banka. Vlada će gledati dati proizvođačima novčanu podršku kako bi prevladali taj period i kako bi bili konkurentni robi koje dolaze iz EU, kaže Šarović.

Foto: mvteo.gov.ba
  • 1.207
  • 60
  • 0

BiH je parafirala Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju (SPP) kojim smo bliže Evropskoj uniji. No što to znači za poljoprivredu? Sam ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović svjestan je da će u narednim mjesecima poljoprivreda trpjeti te na Vladi ostaje pomoći sektore kroz razne projekte.

Naime, kako je rako za nezavisne.com, procjene moguće štete koju će da pretrpe pojedini sektori u poljoprivredi uradiće Svjetska banka. Vlada će gledati dati proizvođačima novčanu podršku kako bi prevladali taj period i kako bi bili konkurentni robi koje dolaze iz EU.

Posljedice na mljekarski sustav, smatra, neće biti dramatične.

"Najviše će se to osjetiti u prvoj godini, jer biće negdje oko 4.500 tona mlijeka iz evropskih zemalja neopterećenih carinama i prevelmanima, što je četiri-pet posto od ukupne potrošnje na domaćem nivou. Ipak, oni će sigurno da osjete malo veću konkurenciju u jednom dijelu", kazao im je Šarović.

Čeka se posjet ruskih inspekcijskih tijela

Kada je u putanju izvoz mesnih prerađevina u Rusku Federaciju, naveo je da već godinu dana to pokušavaju. Traži se od ruskih nadležnih inspekcijskih tijela da posjete BiH i da izvrše pregled i prijem određenih objekata i za meso i za mlijeko i mliječne proizvode i taj proces se otegao. Imaju obećanje s ruske strane da bi mogli ove godine da posjete BiH.

"Treba da smanjimo broj objekata za inspekciju kako bismo u prvoj fazi išli sa onima s najviše kapaciteta, i u prvoj fazi idemo s mesnom industrijom, odnosno s velikim farmama i vršimo pripreme u skladu s preporukama ruske strane za njihov dolazak", naveo je Šarović.

Kazao je i da pregovaraju s turskim partnerima kako bi se izvoz mesa u tu zemlju prevozio i s aerodroma u Sarajevu i Banja Luci, a ne samo iz Tuzle.

Foto: mvteo.gov.ba


Tagovi

SSP Izvoz Meso Mlijeko Mirko Šarović Štete Novčana podrška


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirani agronom s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub i donosi najnovije vijesti iz svijeta poljoprivrede.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

U mirovini su, ali ne miruju..😊 Ana i Slavko su obnovili stari mlin, napravili mini muzej, kućice za najam i zasadili nasade žitarica, voća i povrća od kojih prave različite proizvode. Sve su to zaokružili u jednu lijepu priču koja privlač... Više [+]