Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Pelješki most
  • 26.07.2022. 17:00
  • Hercegovačko-neretvanski kanton, Federacija Bosne i Hercegovine, Neum

Sretno ka Pelješcu: Neum će procvjetati kad se grad rastereti

Manji promet mogli bi osjetiti trgovci i restorani uz magistralu, no za poljoprivrednike nema brige - tranzitni turisti nisu daleko svraćali

Foto: Igor Kralj/PIXSELL
  • 353
  • 53
  • 0

Susjedima čestitamo, grad će nam rasteretiti – ovako se općenito može opisati raspoloženje neumskih poljoprivrednika povodom otvaranja Pelješkog mosta. Manje posljedice mogao bi osjetiti turistički sektor, no, "tranzitne turiste" nadoknadit će oni koji dolaze s namjerom, smatraju, čemu doprinosi i otvaranje brze ceste Stolac – Neum.   

Poljoprivredni inspektor iz Neuma, Božo Mustafić, kaže kako bi trgovci i restorani, koji su direktno na magistralnoj cesti, mogli bilježiti manji promet, budući da nije veliki broj turista svraćao dalje "lijevo i desno" s ceste. 

"Ne znači nam toliko most, koliko je za nas je pozitivna stvar brza cesta Stolac – Neum jer se tamo pojačava promet, što otvara zaleđe, stranim i domaćim turistima. Mislim da će to stvoriti veće mogućnosti prodaje na OPG-ovima ili otvaranje domaćih štandova", kaže Mustafić. 

Pelješki most će, ističe, rasteretiti komunikaciju u gradu. Trenutno je za prelazak s jednog u drugi dio grada potrebno sat – dva. On dodaje da se u jedinom bh. primorskom gradu najviše proizvode masline, smokve i šipak te da kraška polja nisu iskorištena koliko bi trebala biti. Kada je riječ o stočarstvu ističe se domaća janjetina. Stanovništvo je generalno više posvećeno turizmu nego poljoprivredi. 

Tranzitni turisti

Vinar Mario Obradović, kaže da sada niko sa sigurnošću ne može tvrditi šta će biti. U kušaonu vinarije Puntar Wines nerijetko su svraćali turisti koji su putovali iz Dubrovnika za Split. 

Nakon izgradnje pristupnih cesta Neum će procvjetati (Foto: Terra Madre) 

"Vjerovatno će biti manje onih koji su svraćali u tranzitu, ali ko će znati, niko ne zna konkretno. Moje je mišljenje da, kad se sve pusti u promet, više neće dolaziti", dodaje.

Njegov vinograd broji 60.000 loza. Iako proizvode i likere i rakiju, turisti najčešće traže vina. Spremaju se i za izvoz u Evropsku uniju. Naš sagovornik kaže kako se nagađa da bi izvoz u Dubrovnik mogao ići preko Klela i Pelješkog mosta. Trenutno svi proizvodi iz Neuma idu preko Graničnog prijelaza Bijače.  

"Ako to bude tako kako se nagađa, ruta će biti smanjena i to će biti pozitivno za nas", dodaje.   

Masline bez granica

Poznati maslinar iz neumskog zaleđa Josip Matić Lola je i nekadašnji carinski djelatnik. On ocjenjuje da će kompletan granični režim, kada su u pitanju kamioni i autobusi, ostati isti dok se ne izgrade pristupne ceste, a nakon toga smatra da će Neum procvjetati

"Mislim da će biti omogućeno da se vrši uvoz – izvoz preko jednog neumskog prijelaza i to će biti dobro da se može funkcionirati. Ja sam Hrvat u BiH, moja je domovina Bosna i Hercegovina, bio sam za opciju da se most radi, to je dobro za nas", ističe. 

Hercegovačka ulja prate evropske standarde

Dodaje i kako su njegove mušterije uglavnom oni koji borave u Neumu te da je vrijeme i da se turistička zajednica sada malo više potruditi da svrati goste. 

"Nećemo imati problema, naše masline ne poznaju granicu. Bit će gostiju koji žele doći, imamo mi ovdje dobar proizvod, neka nam sada lokalne vlasti dovedu mušterije", kaže Matić. 


Tagovi

Pelješki most Poljoprivrednici Neum Božo Mustafić Mario Obradović Josip Matić Lola Vinarija Puntar Wines Masline


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.

Šta će prilagođavanje EU zakonodavstvu značiti za sektor mljekarstva BiH?

24

  • 26.03.2024. - 12.04.2024.

Glasova: 13

Katastrofu, propast ćemo! 54,2%

Glasova: 7

Prosperitet, bit će nam bolje 29,2%

Glasova: 2

Sve će biti isto 8,3%

Glasova: 2

Ne zanima me ni EU, ni mljekarstvo 8,3%

Pregled ankete

Pregled ankete