Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Nova 2021.
  • 01.01.2021. 10:00

Sretna Nova 2021. - Shvatili smo vrijednost domaće proizvodnje, postavimo nove ciljeve

U nadi da će ostati tek ružno sjećanje, želimo vam da svoje teškim radom stvorene proizvode što prije i po što boljoj cijeni plasirate, da svi napokon shvatimo vrijednost domaćeg i zajednički krenemo u popravak štete koju nam je donijela pandemija.

Foto: Agroklub
  • 48
  • 149
  • 0

Konačno smo ispratili staru godinu, koju je većinom obilježila vanredna situacija izazvana pandemijom korona virusa. Ipak, pokazali smo da je čak i u takvim okolnostima poljoprivreda prioritet.

Sve ono što nam je protekle godine izazivalo strah i paniku, aktiviralo nam je takođe i instinkt za preživljavanje. Hrana je ta koja je postala primarna, a stvaranje dodatnih rezervi, prema mišljenju psihologa, aktivira osjećaj sigurnosti i spremnosti za prevazilaženje svake prepreke.

Kakva je bila BiH poljoprivreda u 2020. godini?

Statistike nisu loše - preko 140.000 registrovanih poljoprivrednih gazdinstava u našoj zemlji, 13.000 proizvođača mlijeka, više od 1.000 registrovanih plasteničkih poljoprivrednih obrta, sve je to znak da nema potrebe za bilo kakvom panikom.

Domaći poljoprivrednici - farmeri, mogu u uslovima na koje smo nailazili tokom prošle godine, zadovoljiti potrebe našeg stanovništva. Uvoz se opravdava činjenicom da proizvodnja ne može podmiriti potrebe BiH tržišta.

S druge strane, poljoprivredni proizvođači su stavljeni pred brojne testove. Najveći od svih svakako je bio kako odgovoriti povećanoj potražnji, kada je otežan pristup i sadnom materijalu, zaštitnim sredstvima, a u krajnjem slučaju i transportu za vrijeme koronakrize ?!

Ovdašnje stanovništvo često govori da je ovo izuzetno plodna zemlja, ali zanemaruju staru narodnu da ćeš požnjeti onako kako posiješ. To je dovelo do toga da se sve manji broj ljudi obrađuje tu istu zemlju, ostavljajući polja neobrađenim, a pitanje prehrane zavisno od uvoza.

U nadi da će ostati tek ružno sjećanje, želimo vam da svoje teškim radom stvorene proizvode što prije i po što boljoj cijeni plasirate, da svi napokon shvatimo vrijednost domaćeg i zajednički krenemo u popravak štete koju nam je donijela pandemija.

Tu smo da vas informišemo, naučimo, predložimo jer to je naš glavni cilj i u Novoj 2021. godini.

Dragi naši, Sretna vam Nova godina.


Tagovi

Sretna Nova godina Agroklub 2020. 2021.


Autor

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana Živanić, dipl.ing- master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbjedne hrane.