Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ljekovita voda
  • 18.02.2018. 09:00

Srebrenička voda - veliki planovi za ljekovitu Guber vodu

Ljekari iz Srebrenice, Almir Pašagić, Radomir Pavlović i Suljo Čakanović, nastavljaju projekt liječenja ljekovitim vodama Crnog Gubera.

  • 478
  • 32
  • 0

O mineralnoj vodi na području Srebrenice pisao je još u 17. vijeku poznati turski putopisac Evlija Čelebija, o tome da na tom području iz jednog rudnika srebra izvire mala voda, pa ju je narod prozvao srebrnom. Godinama su ljudi iz cijele tadašnje Jugoslavije ali i brojnih evropskih država stizali u potrazi za lijekom za malokrvnost ili neko drugo oboljenje. Od brojnih izvora najpoznatiji je Crni Guber koji se nakon ratnog pustošenja, nastoji ponovo vratiti bolesnim ljudima, navod slobodnaevropa

Ljekari iz Srebrenice, Almir Pašagić, Radomir Pavlović i Suljo Čakanović, nastavljaju projekt liječenja ljekovitim vodama Crnog Gubera. Voda i savjeti o načinu korištenja za pacijente biće besplatni u ambulanti svake subote i ponedjeljka u 11 sati u JUZ "Dom zdravlja" Srebrenica dok se ne omogući tzv. banjsko liječenje.

Dakle, naredni termin je 19. februara kada će pacijente primati dr. Pavlović i 24. februara gdje će biti dostupan dr. Pašagić.

Nekada se ova voda izdavala na recept

Projekat započet prije tri godine pokazao se veoma korisnim za pacijente koji su dolazili iz brojnih gradova regije, ističe doktor Radomir Pavlović, član projektnog tima.

"Rezultati se znaju, analize su dobre. Mi imamo šemu po kojoj radimo. Vi znate šta je Guber voda, da je to lijek. Ovdje može biti glavni centar za rehabilitaciju, poboljšanje krvne slike i liječenje drugih oboljenja i deficitarnih stanja, u ovom dijelu, ne samo Bosne i Hercegovine nego i cijele regije. Voda se nekada koristila kao lijek, izdavala na recept, u bivšoj Jugoslaviji se propisivala. Ljekovita svojstva i dalje postoje. Voda otiče u potoke", kaže doktor Pavlović.

Suljo Čakanović, koordinator projekta, navodi da nekontrolisana upotreba ljekovitih voda Crnog Gubera može imati kontraefekte. Tim ljekara pobrinut će se da daje savjete o pravilnoj upotrebi vode, što će biti besplatno.

Sve usluge su besplatne

"U Srebrenici je veliki broj izvorišta ljekovitih voda. Mi najviše koristimo izvor nazvan kožna voda, sinus voda, zatim voda obogaćena željezom, za anemiju. Tu su i izvori i očna voda koja pomaže ljudima sa upalnim procesima očiju. Nema tu nikakve dileme, očna voda neće povećati ili smanjiti dioptriju, ali može liječiti neke upalne procese", kaže Čakanović.

"Mi pacijentima dajemo naše znanje i uputstva, kako ne bi nepravilno koristili ovu vodu, a svjedoci smo da su to pojedinci do sada činili. Pacijenti i dalje mogu dolaziti iz svih krajeva, nema nikakvih ograničenja. Sve usluge su besplatne, sa svim pacijentima ćemo lično doći na izvorište vode i nasuti vodu, mogu da pitaju za savjete, sve vezano za Guber vodu, mogu dobiti informacije, zakazivati termine za preglede, uz određenu analizu koju će ovdje raditi", riječi su koordinatora projekta.

Analizu vode će vršiti u Tehnološkom fakultetu Zvornik

Voda Crnog Gubera u svakom momentu mora biti kvalitetna. O tome će se brinuti tim stručnjaka sa Tehnološkog fakulteta iz Zvornika koji će redovno vršiti analizu vode.

"Mi ćemo jednom mjesečno, dogovorili smo se, uzimati uzorke, kako u zimskom, tako u ljetnom periodu, usporedit ćemo rezultate hemijskih analiza koje dobijemo u tim različitim periodima, čisto da bismo vidjeli da nema nekih uticaja u smislu povećanja količine oborinskih voda na kvalitet i sadržaj aktivnih ljekovitih komponenti u vodama", kaže docent Dragan Vujadinović.

Nastavak projekta imat će za cilj da se Banja Guber stavi u punu funkciju, ističe Suljo Čakanović.

"Nastavak ovog projekta znači jedan prelazni period, ovo o čemu je dr. Pavlović govorio, iz ovog nivoa pružanja zdravstvenih usluga do jednog višeg nivoa, sekundarnog ili tercijarnog da animiramo sve odgovorne, one koji su zaduženi da pokrenu rad Guber Banje, da ona radi u svom punom kapacitetu, da oformimo i banjsko lječilište i sve drugo, da obogaćujemo i više nego što je bilo prije rata", ističe Čakanović.

Postanak mineralnih izvora kod Srebrenice visokog kvaliteta, vezan je za različitu geološku građu i bogatstvo rudnih žica obojenih metala: srebra, olova cinka i gvožđa. Nastaju tako što padavinska voda rastvara različite minerale, koji joj daju jedinstven kvalitet i značaj, čija ljekovita svojstva prevazilaze najpoznatije mineralne banje Evrope.

Foto: Bigstockphoto/Nataliia Melnychuk


Tagovi

Ljekovita voda Srebrenička voda Guber voda


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Voda 🟢
Plastenik 🟢
Temperatura 🟢
Uslovi 🟢

Za 5 dana ponovo na berbi nakon šišanja 🟢

#hranjivakocka

Peršin 😍