Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Protest
  • 03.02.2023. 16:25
  • Beograd

Srbija: Odgovor ministarstva ili radikalniji odgovor stočara

Proizvođači su doneli uvozno mlijeko iz Poljske, prosuli su ga po Nemanjinoj ulici, ispred zgrade u kojoj se nalazi Ministarstvo poljoprivrede. Svoje, domaće mlijeko koje su takođe donijeli, proizvođači su ponudili da ga uzmu građani Beograda.

Foto: Momčilo Karan
  • 73
  • 40
  • 0

Ispred Ministarstva poljoprivrede u Nemanjinoj ulici u Beogradu danas (3.2.) je održan protest poljoprivrednika iz raznih krajeva Srbije, na kojem je istaknuto da su resornom ministarstvu predati njihovi urgentni zahtjevi koje se prije svega odnose na situaciju u mljekarstvu i stočarstvu.

"Ukoliko se sledeće sedmice to ne bude riješilo, eto nas na ulici ali u malo radikalnijem vidu“, rečeno je na protestu.

"Svi znate da ova borba dugo traje i da je poljoprivreda u teškom haosu već 15 i više godina se uništava, i nama je stvarno dogorjelo i zato smo došli ovdje jer nam je prekipjelo", rekao je Dejan Trajković, vlasnik farme krava iz okoline Pančeva, jedan od organizatora ovog protesta na kome se okupilo par stotina poljoprivrednika.

Svi znate da ova borba dugo traje, rekao je Trajković

"Svi razgovori koji su dosad vođeni nisu urodili nikakvim plodom. Samo se priča i mlati prazna slama, a od priče mi više ne možemo da živimo. Kad smo već odlučili da dođemo u Beograd onda znate koliko je sati. Predali smo zahtjeve, i to su jedina rješenje koje mogu da se urade i da se spasi srpsko selo i srpski proizvođači mlijeka. Znamo šta rade mljekare na terenu, šta rade trgovci, svi pune džepove. Uvozi se se mlijeko i to sumnjivog kvaliteta, a naše domaće propada, i to već godinama", naglasio je Trajković koji smatra da pozitivan odgovor na njihove zahtjeve će biti prvi korak da se konačno stane na put uništavanju naše poljoprivredne proizvodnje.

Minimum ispod koga se ne može

Zahtjeve, u nekoliko tačaka, koji su predati Ministarstvu pročitao je Milan Pajić iz Mačve. Prvi i urgentni zahtjev je da premija za mlijeko bude 20 dinara (0,33 KM). Drugi zahtjev je prestanak uvoza mlijeka i regulisanje tržišta. Takođe proizvođači traže da se dozvoli izvoz svih vrsta mlijeka iz Srbije.

"Takođe smo taržili da regres po grlu stoke bude 40.000 dinara (666,80KM)", saopštio je Pajić koji je posebno ukazao da se traži i garantovna, zaštićena cijena mlijeka za koju su jasne kalkulacije i parametre Ministarstvu poljoprivede dostavili još prošle godine.

Jasne kalkulacije i parametre Ministarstvu poljoprivede dostavili još prošle godine, kaže Pajić

Što se tiče minimalne cijene mlijeka, Trajković je pojasnio da treba da se odredi minimum ispod koga ne može da se plaća mlijeko.

"Postoje ruralne sredine gde se mlijeko uzima gotovo za džabe, tako da mora tome da se stane na put, jer ako ostane tako, sela će da se isprazne. Ne može da se plaća kako kome i kada padne na pamet, da se mlijeko uvozi i da se uništava domaća proizvodnja", poručio je Trajković.

Tuđe prosuli, svoje ponudili građanima

Predrag Veljković iz sela kod Kraljeva je rekao da je kod njih situacija sa mlijekom takva da mole Boga samo da im neko uzima mlijeko.

"Mi smo dovedeni u situaciju da su nam mljekare pune i pitanje je trenutka kada ćemo doći u situaciju da nam ga niko neće otkupljivati", kaže Veljković i ističe da samo predsjednik Republike može da odluči o njihovim zahtjevima, jer ih u Ministarstvu poljoprivrede, kako je naveo, "dočekuje šef kabineta koji je bio maneken, i sa njim srpski seljaci neće da pregovaraju i razgovaraju".

Prosipali uvozno poljsko mlijeko

Na skupu su govorili i proizvođači iz Svilajnca i Slankamena, a posle svih obraćanja oni koji su, prema prethodnom dogovoru, donijeli uvozno mlijeko iz Poljske, prosuli su ga po Nemanjinoj ulici, ispred zgrade u kojoj se nalazi Ministarstvo poljoprivrede. Svoje, domaće mlijeko koje su takođe donijeli, proizvođači su ponudili da ga uzmu građani Beograda.


Tagovi

Protesti Predrag Veljković Milan Pajić Subvencije po grlu Dejan Trajković Cijena mlijeka Zahtjevi poljoprivrednika


Autor

Momčilo Karan

Više [+]

Dugogodišnji novinar i urednik u dnevnom ekonomskom listu "Privredni pregled"