Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Izvoz
  • 09.03.2022. 10:00

Srbija od sutra zabranjuje izvoz pšenice, kukuruza, brašna i ulja

Donosi se odluka da država za poljoprivrednike subvencioniše cijenu goriva - na NIS-ovim pumpama ostaće za njih 179 dinara (2,91 KM), najmanje narednih mjesec i po, a za sve druge bit će minimalno povećanje

Foto: Depositphotos/AndrewLozovyi (ilustracija)
  • 171
  • 8
  • 0

Srbija će zaustaviti izvoz ulja, pšenice, kukuruza i brašna od četvrtka, rekao je srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić za TV B92, i dodao kako će ta zemlja imati dovoljno za sebe i region.

"U Evropi ljude više brine kukuruz, Ameriku pšenica. I čeka se odluka Putina i vlade šta to Rusija neće da izvozi. Cijene idu u nebo. Imamo prednost u pšenici i kukuruzu. Od četvrtka neće više biti izvoza i pšenice i brašna, kukuruza također, ulja također, jer je skočio izvoz 109 posto. Imat ćemo dovoljno", zaključuje Vučić, a prenose Novosti.

Gorivo za poljoprivrednike 

Pripremljena je i odluka Vlade o izuzimanju carina na uvoz nafte iz trećih država, kako bi se osigurala puna snabdjevenost tamošnjeg tržišta. Vučić je naveo da je danas cijena euro-dizela na pumpama 179 dinara (2,91 KM) po litru, a sutra će u veleprodaji biti 193 dinara (3,13 KM), prenosi RTS.

"Država plaća 20 posto od ukupne akcize, država se toga odriče, da bi mogla da stabilizuje cijene, da ne idemo u inflaciju, da ljudi mogu da se osjećaju sigurno."

Time bi, kaže, cijena euro-dizela bila 181 dinara (2,94 KM), što bi bilo za samo dva dinara (0,03 KM) više nego sada.

Također se donosi odluka, najavio je, da za poljoprivrednike država subvencionira cijene goriva, na NIS-ovim pumpama za njih će ostati 179 dinara (2,91 KM), najmanje narednih mjesec i po, a za sve druge bit će minimalno povećanje.

Podsjetimo, Vlada Srbije je Uredbom, koja ističe 13. marta, ograničila maksimalnu cijenu euro-dizela na 179 (2,91 KM), a benzina BMB95  na 171 dinar (2,78 KM).

Bez povećanja struje?

On je kazao da će samo za u ovom mjesecu država za EPS i Srbijagas morati da izdvoji 150 miliona eura

"Srbija ima najnižu cijenu struje, i u ovom trenutku neće biti njenog povećanja, ali je nemoguće da imamo ubjedljivo najnižu cijenu od zemalja u regionu", izjavio je predsjednik Srbije.


Tagovi

Aleksandar Vučić Cene goriva Struja Akzice Carine Zabranjen izvoz


Autorica

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...

Da li u BIH nedjeljom i državnim praznicima zabraniti radove koji remete javni red i mir?

64


Glasova: 28

Da 43,8%

Glasova: 25

Ne 39,1%

Glasova: 11

Ne zanima me ni rad ni nedjelja 17,2%

Pregled ankete

Pregled ankete

Izdvojeni tekstovi

KLUB

U mirovini su, ali ne miruju..😊 Ana i Slavko su obnovili stari mlin, napravili mini muzej, kućice za najam i zasadili nasade žitarica, voća i povrća od kojih prave različite proizvode. Sve su to zaokružili u jednu lijepu priču koja privlač... Više [+]