Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Gladna stoka
  • 27.03.2018. 12:00

Spustila se gladna stoka s pašnjaka na ulice Šipova

Krave, bikovi i konji vlasnika Ilije Grahovca, poznatijeg kao Zmaj od Šipova ponovno se spustila sa snijegom prekrivenih pašnjaka na ulice grada.

Foto: Bigstockphoto/Stas Walenga
  • 2.512
  • 248
  • 0

Ulicama Šipova događa se neobiča i bizarna situacija. Ondje se krdo krava, bikova, ali i konja opušteno kreće glavnim ulicama ove opštine. Raspuštene životinje se pokušavaju domoći bilo kakve hrane i tako građane dovode u opasnost. 

Radi se, kako pričaju Šipovljani, o nekoliko desetina zapuštenih životinjama čiji je vlasnik Ilija Grahovac, javnosti poznatog kao Zmaj od Šipova i učesnik reality programa. Iz inspekcije kažu da više ne znaju šta im je činiti, jer on ignoriše prekršajne naloge, navode Nezavise gdje su ostali uskraćeni za komentar Ilije Grahovca. 

Silaze gladni sa snijegom prekrivenih pašnjaka

Ovo nije prvi put da gladne krave, bikovi, ali i konji u potrazi za hranom silaze sa snijegom prekrivenih pašnjaka, gdje ih i zimi ostavlja, i tako gladne hodaju ulicama zauzimajući glavne saobraćajnice i dovodeći u opasnost vozače i pješake, a posebno djecu.

Na snimcima i fotografijama se jasno vide bikovi i krave koji opušteno ulaze u kružni tok dok pored njih trče djeca, te kako životinje traže bilo kakvu zelenu travku tik ispred opštinskih institucija.

Noću hodaju po dvorištima

"Konji i krave Ilije Grahovca noću su mi više puta hodali po dvorištu, sve su mi ugazili oko kuće i napravili blato, a kada sam ih pokušala otjerati jedna kobila se tako izdigla i zamahnula prednjim nogama da me strah paralisao", ispričala je mještanka naselja Sarići i dodala da je odmah pozvala policiju.

Dodaje da se gladne životinje cijelu zimu nalaze u užim dijelovima grada te da nikad nisu zatvorene u štalu, a viđaju ih i u blizini škola i na gradskom igralištu.

Ništa mu ne mogu

Rajko Vujnić, šef Odsjeka za inspekcijske poslove u opštini, potvrdio je za da je ovaj problem vrlo specifičan te da su uradili sve što je u njihovoj nadležnosti i potražili pomoć policije, jer sami ne mogu riješiti neprijatnu situaciju sa stokom Ilije Grahovca. "Pisali smo prekršajne naloge, izadali rješenje o zabrani, ali, znate, radi se o čovjeku kojem ništa ne znači prekršajni nalog", kazao je Vujnić.

Dodaje da su tokom vikenda ponovo reagovali u saradnji s policijom te da su inspekciji vezane ruke jer fizički nisu u mogućnosti ukloniti životinje s ulica.

"On obeća da će ih odvesti negdje dalje od grada, čak ih jedno vrijeme zimus nije bilo, ali, evo, opet su se vratile sada kako je pao snijeg i nemaju hrane", kaže Vujnić.

Policija u Šipovu upoznata je s ovim slučajem te poduzeti sve mjere kako bi se riješio problem.

U videu pogledajte kako su krave zakrčile promet na kružnom toku. 

 


Izvori

Nezavisne novine


Tagovi

Gladna stoka Šipovo Stoka u Šipovu Ilija Grahovac Zmaj od Šipova


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.