Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Regulativa
  • 15.09.2022. 12:00

Spremni novi zakoni o poljoprivredi i poticajima u RS

aterijal je praktično pripremljen, upakovan, treba da prođe javnu raspravu, rekao je ministar Boris Pašalić

Foto: Ministarstvo poljoprivrede RS
  • 212
  • 33
  • 0

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske pripremilo je nove zakone o poljoprivredi i poticajima u ovom bh. entitetu, rekao je minister Boris Pašalić gostujući na ATV. Pojasnio je da je zakonska regulativa ono što ovaj resor nije uradio kako je planirao u proteklom mandatu te kako su imali dilemu da li da ovi zakoni idu kao jedan ili dva dokumenta.

"Iskustva iz drugih zemalja su različita, uglavnom je pitanje poticaja dio zakona o poljoprivredi i naprosto zbog te situacije koju nismo mogli da predvidimo u tom dijelu nismo uspjeli da ispoštujemo", istakao je Pašalić.

Amanet novoj Vladi RS

Prema njegovih riječima, ovi dokumenti su spremni i trebaju da prođu javnu raspravu. Time će se, navodi, baviti nova Vlada RS u nekom budućem periodu

"Materijal je praktično pripremljen, upakovan, treba da prođe javnu raspravu u toj stručnoj ili akademskoj zajednici, naravno, s poljoprivrednim proizvođačima", rekao je.

Rastu cijene mlijeka, zatražena zabrana izvoza iz BiH?

Zadovoljan je mjerama koje je ovaj resor poduzimao u "nenormalnim okolnostima", dodao je, navodeći kako su uspjeli da očuvaju proizvodnju iako bilježe pad proizvodnje u nekim sektorima.

"Mislim da smo ipak uspjeli da uradimo onoliko koliko je bilo moguće i ja sam sa svoje strane uložio sav svoj trud i znanje da uradim koliko je to bilo moguće u datom trenutku", kaže Pašalić.

Pravični poticaji

Na pitanje kako se dijele poticaji te kako reaguje na opozicione špekulacije o namještenim i netransparentnim podrškama za poljoprivrednike, Pašalić kaže da su ih dijelili pravično.

"Mi se ne bavimo time ko je kome blizak nego da ispunimo uslove bez pravljenja bilo kakve rang liste", zaključio je ministar.


Tagovi

Poljoprivreda Zakon Poticaji Ministarstvo poljoprivrede RS Boris Pašalić


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.

Da li u BIH nedjeljom i državnim praznicima zabraniti radove koji remete javni red i mir?

67


Glasova: 30

Da 44,8%

Glasova: 26

Ne 38,8%

Glasova: 11

Ne zanima me ni rad ni nedjelja 16,4%

Pregled ankete

Pregled ankete